Mandabokorban és Butykán folytatódott a nagyszabású fásítási program
Fákat ültettek

Tavaly ősszel dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére fásítási program indult Nyíregyházán, melyet az önkormázat a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel közösen valósít meg. Csütörtökön többek között a mandabokori Művelődési Ház udvarán lévő játszótéren folytatódott a program.

A mandabokori óvodások és gyerekek annál a játszótérnél is szoktak játszani, ám hamarosan árnyékosabb lesz a hely, hiszen négy hússzínű vadgesztenyét ültettek el ott. Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő elmondta:

Azért kértük ezeket a fákat ide, a sportpálya felőli részre, mert ez a terület déli oldala és amikor nyáron meleg van, süt a nap, a gyerekek pedig kint játszanak, erről az oldalról nincsen árnyék.

A facsemetéket Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő, Keczkó János a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője, valamint Nyíregyháza alpolgármestere ültette el.

Dr. Ulrich Attila kiemelte:

Ez a fásítási program nagyon fontos! Itt, Nyíregyháza külterületén sok a növény, sok a fa és így jó a levegő, de sajnos ez a belterületről nem mondható el. Ezért is ültetünk nagyon sok fát, hogy a port megfogják. Érdekesség, hogy egy kifejlett 6-8 méter magas fa akár 1 tonna port is képes megkötni és akár 400 liter vizet is képes a levegőbe párologtatni, ami kellemesebbé teszi a városunknak a klímáját.

A mandabokori hússzínű vadgesztenyefák közepes méretűek, gömbölyded formájúak lesznek, a fafaj termése hasonlít a hagyományos vadgesztenyéjéhez, azonban a burok nem tüskés, így ideális választás lesz az óvoda mellé.

Nemcsak Mandabokorban, Butykán is ültettek csütörtökön fákat. A sportpálya mellé díszcseresznyék kerültek, hogy továbbra is hitelesen megtudják ott tartani a CseresznyeFesztivált!