Majálist idéző meglepetés gyereknap a Kossuthban
Péntek dél, napsütés, meleg szellő. Nyarat idéző gyerekzsivaj száll a Kossuth Gimnázium vastag falai mögül. Meglepő módon Micimackó, Nyuszi, Tigris és Malacka masírozik befelé az öreg alma mater falai közé, egy kutyát követve. Az udvaron diákok állnak sorban a hot-dogos standnál, festegetnek, aszfalt rajzolnak, fociznak, tollasoznak, ping-pongoznak, sörpadokon beszélgetnek, nevetgélnek. Láthatóan jól érzik magukat mind az ötszázan.

„Az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök." (János 15,11) mottóval a gimnázium híresen gyerekszerető tanári kara és vezetése úgy döntött: az idén figyelembe veszik azt, hogy a gimnazisták ebben az időszakban már nagyon fáradtak, pedig ők is csak gyerekek. A közös öröm jegyében, egy rendhagyó, program nélküli, meglepetés gyereknapot szervezett nekik.

A nap úgy kezdődött, mint az összes többi, hogy a meglepetés ereje még nagyobb örömet szerezzen a diákoknak, bár néha indokolatlan mesefigurák bukkantak fel a szünetekben vagy kukkantottak be a tanórákra nagy derültséget keltve. Dél körül a termekben megjelenő mesefiguráktól és a hangosbemondón keresztül értesültek a diákok arról, hogy a tanításnak vége, meglepetés gyereknap vár rájuk.

A díszteremben az UTAK, SZÍVEK, PÉLDAKÉPEK humán tehetséggondozó program záró gáláját tekinthették meg az érdeklődő tanulók, ahol a programba bevont tehetségek léptek fel Mikita Eszter televíziós újságíró, Ruttkai-Dér Vivien televíziós műsorvezető és Nagyidai Gergő színművész példaképek közreműködésével.

Közben a gimi udvarán vártak minden osztályt egy békebeli majálist idéző gyereknapra szabadtéri játékokkal, falfestéssel, aszfaltrajzolással, sörpadokkal, kutyasimogatóval.

Egy hot-dog árus standnál minden gyerek megebédelhetett, majd szabadon tölthetett barátaival és tanáraival néhány órát.

A kezdeti meglepetés után a szikrázó napsütésben lelkesen rajzoltak, festettek, fociztak, ping-pongoztak, tollasoztak a nagyra nőtt gyermekek.

A nap legnagyobb slágere az osztályonkénti falfestés volt. Az 500 éves reformáció inspirálta, diákok által előrajzolt képeket az osztályok közösen festették ki. Az alkotói folyamatok eredménye éveken át fogja a gimnázium udvarát díszíteni.

A rendhagyó gyereknap célja a program nélküli, kötetlenül együtt töltött pihenés volt, ahol minden diák megtalálta a kikapcsolódás lehetőségét. Az, hogy a gimnázium diákjai szabadon jól érezzék magukat együtt a közös játék és alkotás örömében. A sikert az bizonyítja, hogy a délután 14 óráig tervezett gyereknap után még hat óra környékén is voltak pihenő, beszélgető gyerekcsoportok az iskola udvarán és a termekben.

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium