Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége

Hétfőn újabb Szputnyik-vakcina szállítmány, ma pedig újabb Pizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra. A mai napig összesen 889 ezer ember oltására elég oltóanyag érkezett az országba: a Pfizertől 387 ezer fő, a Sinopharmtól 275 ezer fő, az AstraZenecától 84 ezer fő, a Szputnyiktól 123 ezer fő, a Modernától 20 ezer fő oltására elég vakcina. 

Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, a kínai vakcinával ezen a héten kezdődik meg az oltás a háziorvosoknál, akik a regisztrált idősek oltását kezdik meg vele.

Magyarország 9,8 millió ember oltásához elég oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg (4,9%) három gyártótól: Pfizer, Moderna, AstraZeneca. A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A mai napig 398 ezer ember oltására elég kínai és orosz oltóanyag érkezett ennek köszönhetően. A Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, a hétfőn este érkezett 100 ezer ember első oltásához elég vakcinát pedig még az NNK vizsgálja. Az eddig hazánkba érkezett 275 ezer ember oltásához elég kínai vakcinával szerdán kezdi meg az oltást a háziorvosok. Praxisonként átlagosan 50-55 fő regisztrált idős oltására van most ezzel lehetőséggel.

A hazánkba érkező vakcinákból mindig képeznek megfelelő biztonsági tartalékot a második körös oltások elvégzéséhez. A ma reggeli adatok szerint már 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu