Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat – Újra díjat kapott Nyíregyháza

Nyíregyháza és Pécs  érte el a legjobb eredményt a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj és az azt követő FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton a megyei jogú városok közül. Az elismerést Jászai Menyhért alpolgármester kedden este vette át a Marriott Hotel báltermében, Budapesten.


A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt. Az elmúlt 20 év alatt több mint 400 alkotás mutatkozott be a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázaton és a legjobbak nagy sikerrel szerepeltek a hazai eseményt követő nemzetközi pályázaton. A két évtized alatt az egyik legsikeresebben szereplő megyei Jogú Város Nyíregyháza volt.

Több évtizedes sikereiért

Idén a 20. alkalommal hirdettük meg a Magyar ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot és ezt az alkalmat mi megragadtuk ara, hogy visszatekintsünk, mi történt az elmúlt 20 évben a magyar pályázatokon és a nyertesek hogyan szerepeltek a nemzetközi pályázatokon. Ennek az ismertetésnek a keretében megnéztük, hogy az elmúlt 20 évben mely városok és mely fejlesztők voltak a legsikeresebbek és ezek között van Nyíregyháza is. A hazai pályázaton is több díjat nyert, és a nemzetközi pályázaton is volt több díjazott projektje.

– hangsúlyozta Gönczy László, a FIABCI Hungary elnöke.

Nyíregyháza az utóbbi húsz évben 1-1 második és harmadik, valamint 3 különdíjat nyert el a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton. Díjazták többek között a Nyíregyházi Főiskolát, a Nyíregyházi Állatpark Zöld piramisát, a Belvárosi sétálótereket, valamint a Rotary Integrált játszóteret is. Ezek közül a nemzetközi pályázaton a Nyíregyházi Főiskola I., a Zöld Piramis pedig második helyezést ért el. A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai az építészeti értékek mellett a projekt megvalósításának műszaki megoldás volta, a kivitelezés minősége, a beruházás gazdaságossága és eredményessége, a környezettudatosság, valamint az, hogy az adott létesítmény hogyan járul hozzá a környezetében lakók életkörülményeinek javításához. Nyíregyháza projektjei mindegyik kritériumnak tökéletesen megfeleltek.

Az elmúlt évek munkáját díjazták

Azt gondolom, hogy valóban az elmúlt évek munkáját díjazták. Nagyon sok beruházás van, amit megemlíthetnénk. Elég, hogy ha a fürdő fejlesztésre, az Állatparkra gondolunk, de megszépülnek Nyíregyháza terei is. Régi épületeket újítunk fel, vagy mi, vagy civilek, akik használják. Az integrált játszóteret mondhatnám, de hát a Bessenyei tér az új gyöngyszeme Nyíregyházának. Egyszerűen egy tűt nem lehet elejteni, annyira szeretik a városlakók. Azt gondolom, hogy itt nem szabad kiragadni egy-egy fejlesztést, vagy beruházást, itt Nyíregyháza elmúlt 5 év munkáját és eredményeit értékelték.

– tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.

A jubileumi rendezvényen a hazaiak mellett 25 országból több mint 50 külföldi szakember vett részt. A FIABCI World Prix d’Excellence pályázat eredményhirdetését jövőre, Moszkvában tartják majd.

 

Bruszel Dóra

Borítókép: Kohut Árpád