Madárlesen a Jászságban – Fotókiállítás nyílt a Nyírfa téri körgalériában
Fotó: Trifonov Éva

Kuvikok, ragadozó és énekes madarak, egerészölyvek, gémek, kócsagok, szalakóták valamint gyurgyalagok is láthatók a szerdán nyílt Madárlesen a Jászságban címet viselő fotókiállításon. A Nyírfa téri körgalériában helyet kapó tárlat sajátossága, hogy körbejárható és megvilágítottságából adódóan akár éjjel is megtekinthető.

A Magyar Művészeti Egyesület és a tiszadobi Andrássy Kulturális, Turisztikai, Természetvédő Egyesület közös szervezésében nyílt fotókiállítás Madárlesen a Jászságban címmel. A különleges pillanatokat elkapó fényképeket a Sipeki Fotóstúdió és Galéria kifordított kiállítóterében tekinthetik meg az érdeklődők.

– Madárlesen a Jászságban címmel Ács Dávid, Danis János, Szűcs László, Varga József és Pető István – aki most is képviseli az alkotókat – természetfotóiból nyílt kiállítás. A tiszadobi Andrássy Kulturális, Turisztikai, Természetvédő Egyesülettel valósítottuk meg közösen, ők álltak nagyon jó kapcsolatban az alkotókkal. Ez az anyag alapvetően a jászsági madárvilágból és az ottani megfigyelésekből állt össze. Tervben van, hogy ez egy kiállítás-sorozat első állomása, tehát várható, hogy negyed-, vagy féléves etapokban lesz majd folytatása, ami már Tiszadob élővilágát fogja bemutatni – mondta el Sipeki Péter, a Magyar Művészeti Egyesület elnöke.

A tárlatot Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg szerda délután. A megnyitón több személyes élményt is elmeséltek a madárvilággal kapcsolatban és felhívták a résztvevők figyelmét a természet és az élővilág védelmének fontosságára.

– Valaki portréfotókat készít, épületfotókat és vannak, akik természetfotókat. Ezekben a fotókban egy közös azonban mégis van, hogy nagyon hosszú munka előzi meg azt, ahogy elkapják a pillanatot. Ezen a fotókiállításon a madárvilág a központi téma, és olyan pillanatokat láthatunk megörökítve, amiket talán szabad szemmel nem is látnánk. Fontos, hogy mindez a természet védelméről is szól és a megörökítéséről, arról az állapotról, ami a mostani éveket jellemzi. Azon fajok dokumentálása, amelyek előfordulnak most hazánk különböző tájegységeiben. Minél több ilyen kiállítás jön Nyíregyházára, annál színesebb a város élete, annál több mindent láthatnak itt, ebben az esetben például olyan pillanatokat, melyek egyszer fordulhatnak elő az emberek életében is – emelte ki a fotókiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ács Dávid, Danis János, Pető István, Szűcs László és Varga József készítette azokat a magukkal ragadó pillanatokat megörökítő fényképeket, melyeket megtekinthetnek a nyíregyházi Nyírfa téri körgalériához látogatók.

– A kiállításon öt fotós képei tűnnek fel. Ezek közül négyen tulajdonképpen amatőr fotósok vagyunk, az egyik fotósunk üzemelteti azokat a leseket, ahonnan ezek a fotók is készültek. A fotózás mindig változatos hosszúságú időt vesz igénybe. Adott esetben, leginkább a téli ragadozós fotózásoknak sötétedésben szükséges beülni és ismét sötétedésig maradunk, tehát ez egész napos elfoglaltságot jelent, az év többi szakaszában rövidebb idő alatt is juthatunk előrébb, de nyilván a szerencse is közrejátszik nagy mértékben ehhez. Hiszen itt a természetben élő madarakról van szó, szerencse és kitartás kell hozzá, hogy értékelhető fotók szülessenek – tette hozzá Pető István, akinek fotói szintén megtekinthetők a körgalériában.

Kuvikok, ragadozó és énekes madarak, egerészölyvek, gémek, kócsagok, szalakóták valamint gyurgyalagok láthatók a Madárlesen a Jászságban fotókiállításon. A tárlat sajátossága, hogy körbejárható és megvilágítottságából adódóan akár éjjel is megtekinthető.

Kapcsolódó galéria

Madárlesen a Jászságban - kiállításmegnyitó a Nyírfa téri galérában