Madárkalács-készítés és madárgyűrűzés? Újra lesz Madárkarácsony a Sóstói-erdőben!

Madárkalács-készítés és madárgyűrűzés? Újra lesz Madárkarácsony a Sóstói-erdőben!
Madárkalács-készítés és madárgyűrűzés? Újra lesz Madárkarácsony a Sóstói-erdőben!

Az E-misszió Egyesület várja mindazokat, akik a karácsonyi készülődést megosztanák a Sóstói-erdő madaraival. A közös madárkalács-készítés és madárgyűrűzés helyszíne és ideje: Erdei Tornapálya, 2019. december 14-e, szombat (9:30-tól 13:00 óráig).

A madárkarácsony alkalmával a résztvevők megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra marhafaggyúból és különféle magvakból készülő, fantáziadús formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet a karácsonyi időszakban. A program része a madárgyűrűzés is, ahol ornitológus szakember segítségével testközelbe kerülhetünk az etetőre járó madarakkal.


Az itt telelő kis énekesmadarak esetében a legjobb karácsonyi ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség, de természetesen az etetést már az első hideg téli napokon érdemes elkezdeni, és a tavasz érkezéséig folytatni. A téli madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez. Az E-misszió Egyesület várja a természet barátait közös akciójára, amelynek során megismerhetjük, hogyan és mivel lehet télen etetni a madarakat.

A szokásos és jól ismert eleségek mellett olajos magvakból, aszalványokból és zsiradékból, kreatív ötletekből, ügyes kezek által nem csak tápláló, de szép madárkalács is készíthető. Immár évek óta minden télen mázsányi napraforgómagot fogyasztanak el az Erdei Tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. A szombati programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit.

– mondta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője. Hozzátette: remélik, a szombati munkanap ellenére nem sokan maradnak le a programról!


A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az Egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, valamint nyers, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket.

Rutkai