Luxusutak a tengeren – Csoportosan, mégis kötetlenül
Folytatjuk sorozatunkat, utazási szakértőnk ezúttal is sok érdekességet tartogat olvasóink számára.

Idegenvezető kíséri a csoportot, de az utasok nincsenek egymáshoz kötve, szabadon tölthetik az idejüket. Mindenki maga dönti el, hogy egy városban leszáll-e a hajóról vagy inkább a fedélzeti szolgáltatásokat veszi igénybe, ha szeretne kirándulni, azt csoportosan teszi a magyar kísérővel vagy egyénileg. Itt azok is jól érezhetik magukat, akik egyszerűen csak kikapcsolódásra vágynak, mivel egy hajós utazás során kötöttségek és kötelezettségek nélkül tehetik azt, ami jólesik. Itt minden fakultatív, vagyis szabadon választható. Még a főétkezéseknél is megválaszthatjuk, hogy a svédasztalos önkiszolgáló étterem áll hozzánk közel, vagy inkább az elegánsabb ültetéses étterem. Ez utóbbiban a vacsorák alkalmával a csoportot általában egy helyre ültetik. Az idegenvezető esténként fogadóórát tarthat, ahol megbeszélhetjük a problémákat vele és kérdezhetünk tőle.

 

Magyar nyelvű idegenvezetővel

 

Az út teljes időtartama alatt magyar nyelvű csoportkísérő áll az utasok rendelkezésére. Egy hajóúton van a legnagyobb jelentősége a magyar nyelvű asszisztenciának. Az idegen nyelv nem tudása gondot okozhat a repülőút során, a beszálláskor, a kirándulásokra történő jelentkezéseknél és még sorolhatnánk. A világ számos útvonalhálózatán közlekedő hajók akár több ezer fős személyzete nem beszél magyarul.
Jól jön a magyar nyelvű segítség, ha kirándulni szeretnénk.

[REKLAM]

A hajótársaságok jól szervezett, változatos szárazföldi fakultatív kirándulásaival a legszebb nevezetességek tekinthetők meg. Csoportos utazásoknál elegendő jelentkező esetén a kirándulásokat magyar nyelvű idegenvezető kíséri vagy ahol erre nincs lehetőség, a csoportvezető fordít.

Ha nem beszélünk idegen nyelvet, válasszuk a csoportos hajós körutazásokat! Sok nemvárt kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

 

Fakultatív kirándulások

 

A hajós utazásokról azt kell tudnunk, hogy a hajó éjszaka halad, nappal áll. Mindennap egy új városban vagy egy másik országban köt ki, ahol lehetőségünk van a hajóból kiszállni és kirándulni.
Nagyon kényelmes utazási forma, hiszen egy hajóút alkalmával elég mindössze egyszer ki- és becsomagolni, a hajó szinte a látnivalók lábához visz.

Egyéni utazásoknál nincs magyar nyelvű fakultatív kirándulási lehetőség a hajón. Jól érezhetik magukat a hajón azok is, akik egyszerűen csak kikapcsolódásra vágynak, mivel egy hajós utazás során kötöttségek és kötelezettségek nélkül tehetik azt, ami jólesik.

Összegezve elmondhatjuk, a szervezett utazások – a hajósok is – megbízhatóak, biztonságosabbak.
Van az utasok között egy közös pont: mindenki imád utazni. A hasonló érdeklődés hamar összehozza a jó társaságot.

Rovatunk szakértője Jeszenszki Istvánné.

Kérdéseit felteheti a hautaznikeszul@gmail.com e-mail címen.