Lógjunk anyuval – Koraszülöttek Világnapja a Csodavárban

A Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház szakemberei hét éve látnak el koraszülött gyermekeket is, támogatják és megfelelő információkkal segítik az érintett szülőket.

Az ellátottaink 20 százaléka koraszülöttséggel jön hozzánk. Mi adunk egy családias, befogadó környezetet, hogy a kórházi közeg után a családok megnyugvásában segítsünk. Ezen kívül egy olyan szakembergárda van a nyíregyházi Csodavárban amelyek teljes mértékben képesek lefedni fejlesztésben, tudásban azokat a problémákat, amelyek ilyenkor előfordulhatnak.

– mondta el Kisari Károly, a Rejtett kincsek Down Egyesület elnöke.

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis kb. 8000 gyermek születik idő előtt, ez mára már népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is.

Koraszülöttnek a 37 hétnél korábban született gyermekeket nevezzük. Debrecenben körülbelül 150 gyerek születik 32 hétnél korábban, 100-an Nyíregyházán és 70-en Jász- Nagykun – Szolnok megyében, tehát magasak a számok.

– mondta el Dr. Horváth Zsolt neonatológus.

A rendezvényen bemutatót tartott a „Lógjunk anyuval” klub, amely célja, hogy babák és mamák egyaránt jól érezzék magukat.

Mi egy frissen alakult formáció vagyunk, idén nyáron alakultunk meg. Hordozós anyukákból verődünk össze és tánccal próbáljuk a mindennapokat színesíteni.

Az érdeklődőket várja Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház és a Lógjunk anyuval egyesület is.

 

Kanócz Rita