Levonulóban az influenza – Egyre kevesebben fordulnak orvoshoz

Az előző héten 17,6 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. 14 megyében csökkent, egy területen nem változott és három megyében, köztük Szabolcs-Szatmár-Beregben erősödött a járvány. Megyénkben 100 ezer lakosra 1100 új betegség jutott.


Február 26. és március 4. között 56 800 beteg kereste fel orvosát az egy héttel korábbi 68 950-hoz képest, tehát 17,6 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb jelentéséből. A 9. héten a fővárosban és 14 megyében csökkent, egy területen nem változott és három megyében, Győr-Moson-Sopronban, Zalában és Szabolcs-Szatmár-Beregben emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Megyénkben 100 ezer lakosra 1100 új betegség jutott.

A megyében öt járvány volt

Dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvos elmondta, már a járványgörbe csúcsán vagyunk, ezután vélhetően javulás várható. Az elmúlt héten 5 járványt regisztráltak, 25-en kerültek kórházba, felük felnőtt volt.
A betegek kormegoszlásában országosan lényeges változás nem történt, továbbra is 31,4 százalék gyermek, 34,1 százalék 15-34 éves fiatal felnőtt volt. Az Országos Közegészségügyi Intézetben elvégzett virológiai vizsgálatok továbbra is az influenza B vírusok dominanciáját mutatták. A Jósa András Oktatókórházban továbbra is érvényben van a teljes látogatási tilalom, amelyet az emelkedő számú felső légúti hurutok, influenzás megbetegedések megelőzése miatt, valamint az intézmény betegeinek védelmében valamennyi osztályt érintően rendeltek el.

 

Szoboszlai Tibor