Levonul a jeges árhullám

A Tisza felső Kárpátaljai szakaszán, valamint a hazai szakaszon az országhatártól Tuzsérig lassú az apadás, lejjebb azonban még árad. A folyó vízállását a jéghelyzet a Záhony-Tiszabercel szakaszon nagymértékben befolyásolja. Záhonynál tegnap 727 cm-rel tetőzött a folyó. A jégtorlódás okozta vízszintemelkedés hatása miatt Szabolcsveresmart és Nagyhalász között az I. fokú árvízvédelmi készültséget II. fokúra növelték.

Vásárosnamény és Zsurk között I. fokú, Zsurk és Szabolcsveresmart között III. fokú, Tiszabercel térségében szintén I. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó Dombrád-Tiszabercel közötti szakaszán folytatódik az áradás, így III. fokú árvízvédelmi készültségi szint közeli vízállás várható. A reggeli adatok szerint a Tisza Tuzsér felett az országhatárig jégmentes. A Fényeslitkénél lévő kanyarban 3 m vastagságban közel 2,3 km-en, valamint a Szabolcsveresmartnál 2,5 km-en 1,5 m vastagságú torlódott jég van. Alatta Szabolcsveresmarttól Tokajig álló jég alakult ki megszakításokkal. A jégmentes Szamos apadása folyamatos. A védvonalak mentén készültséget nem tartanak. A Túr is apad és jégmentes, az I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben van. A Kraszna ismét apad, a folyón árvízvédelmi készültséget nem tartanak.

 

KÉSZENLÉT ÉS SZEMLE

 

Csütörtöktől az igazgatóság Védelmi Osztagát részleges készenlétbe helyezték. pénteken délelőtt az Országos Műszaki Irányító Törzs és az igazgatóság szakemberei helikopteres szemlét tartottak, hogy a partról nem észlelhető kritikus folyószakaszokon a beavatkozás módját megtervezhessék. Az igazgatóság munkatársai emellett drónnal is figyelik a Tisza jéghelyzetét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban nem kell jelentős csapadékra számítani, így folytatódni fog az árhullám levonulása.

Szoboszlai Tibor