Lépések az agyelszívás elleni küzdelemben: eredményes projekttalálkozó Vilanova i la Geltrúban

 

A C4TALENT (Cities for Talent) URBACT IV akciótervezési hálózat küldetése, hogy jelentős előrelépést tegyen az agyelszívás jelensége és a tehetséges munkaerő elvándorlása ellen, a hálózatot alkotó kis és közepes méretű európai városokban. A projekt, amelynek célja az élénk vállalkozói környezet kiépítése, nemrégiben tartotta partnerségi találkozóját Vilanova i la Geltrúban, 2024. május 28-30. között.

A C4TALENT, Nyíregyháza (HU), Rzeszów (PL), Alytus (LT), az Alghero Alapítvány (IT), Centar Sarajevo (BA), a Pireuszi Fejlesztési Szervezet (GR), Pula (HR), Roeselare (BE), Varberg (SE) és Vilanova i la Geltrú (ES) közös kezdeményezése, amelyben a városok a tehetséges fiatal szakemberek megtartásával és vonzásával élénkítik a helyi gazdaságot, segítik az innovációt és küzdenek az1 ’agyelszívás’ ellen.

A C4TALENT jelenleg az "akciótervezési" szakaszában jár, és a tudás megosztására, a bevált gyakorlatok azonosítására és a hatékony intézkedések megfogalmazására összpontosít. A projekt, indulása óta a következő területeken ért el előrelépést:

  • Integrált cselekvési tervek: minden partnerváros megkezdte a helyi vállalkozói környezete fejlesztésére irányuló cselekvési terve kidolgozását.

  • Tudásmegosztás: rendszeres online találkozók és webináriumok segítik a jó gyakorlatok cseréjét a városok között.

  • URBACT Helyi Támogató Csoportok: A helyi érdekeltek aktívan részt vesznek a tervezés folyamatában, biztosítva, hogy a cselekvési tervek átfogóak és hatékonyak legyenek.

A Vilanova i la Geltrúban tartott találkozó meghatározó esemény volt a C4TALENT hálózat számára.

A résztvevők három napon keresztül előadásokon, workshopokon és munkamegbeszéléseken vettek részt, amelyek célja a vállalkozásfejlesztési praktikus ismeretek megosztása és a cselekvési tervek finomítása volt.

A találkozó keretében "Egy működő vállalkozói ökoszisztéma kiépítése" címmel, szakértők tartottak egy félnapos gyakorlati mesterkurzust a résztvevők számára. Az esemény programjaként a partnerek tanulmányi látogatást tettek egy egyetemi székhelyű vállalkozási és innovációs központban: a Tecnocampus Mataróban és a Norrsken House Barcelonában, amely „Európa legnagyobb tech és hatásközpontja”.

További C4TALENT információkért, látogassa meg a honlapunkat és kövessen minket a közösségi médiában.