Lengyel Máté, a Jobbik jelöltje nem lépne vissza az MSZP-jelölt javára

A Jobbik nemcsak szerepelteti a programjában a devizakárosultak megsegítését, hanem már az elmúlt években is kiállt értük – közölte Lengyel Máté, a megyei egyes választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje. Pénteki sajtótájékoztatóján kitért az elárverezett lakásokra, a külföldre vándoroltakra, utóbbiak nagy részét e témával hozta kapcsolatba.


Lengyel Máté emlékezetett: más szervezetekkel kerekasztalt hoztak létre ebben az ügyben, és azt mondta, együtt küzdöttek a devizahitelek forintosításáért, a bankok elszámoltatásáért és csomagot tettek le az asztalra a károsultak megsegítéséért. A jobbikos képviselőjelölt úgy fogalmazott: az MSZP szabadította rá a devizahiteleket a lakosságra 2004-től. Pedig, mint mondta, akkor a Svájci Nemzeti Bank figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy a devizahitelek elszabadulása, megnövekedése veszélyes lehet a magyar gazdaságra, illetve a magyar lakosságra, s ez ellen tenni kell valamit. Ám kijelentése szerint sem az MNB nem tett semmit, sem a szocialista kormány nem lépett ez ügyben. Sőt, mint emlékeztetett, 2006-ban megjelent egy bankszövetségi tanulmány, amelyben arra ösztönzik a lakosokat, hogy a svájci frank hiteleket részesítsék előnyben és devizaalapú hiteleket vegyenek fel. Szerinte később, 2010-ben is csak szűk társadalmi réteg helyzetén könnyített az új kormány. Lengyel Máté szerint tisztességes elszámolásra van szükség, és a hitelesek problémáinak megoldására. Arra a kérdésre, hogy mint jobbikos jelölt adott esetben visszalépne-e az MSZP-Párbeszéd, vagy a DK jelöltje javára önként, vagy hogyha a pártja kérné rá, Lengyel Máté a következőt válaszolta:

 

„Ha nagyon leegyszerűsíteném a választ, akkor azt mondanám, hogy nem. Kicsit kibővítve a válaszadást: jelen helyzetben, hogyha megnézzük a nyíregyházi politikát vagy az országos politikát, ki kell jelenteni, hogy abban az esetben, hogyha az MSZP-jelölt javára visszalépne egy Jobbikos, akkor azzal a Fidesz javára is visszaléphetne. Mert az elmúlt 8 évben, az elmúlt 28 évben az MSZP és Fidesz összejátszott, egy színjátéknak voltunk a részesei. Nem tudunk visszalépni egy olyan jelölt javára, aki miatt, illetve akinek a pártja miatt az elmúlt 8 év, a Fidesz kormányzás köszönhető. Úgyhogy egyértelmű válaszom az, hogy nem tudunk visszalépni, és nem tudom elképzelni azt se, hogy országos szinten a Jobbik arra kötelezne bárkit is, hogy visszalépjen az MSZP javára."