Lelki támogatás a koronavírus idején! A segítőknek is kell a segítség!
Fotó: EgészségKalauz.hu

A koronavírus járvány és annak következményei mindenkit érintenek valamilyen formában. Az orvosok, nővérek naponta találkoznak új betegekkel, akiket ki kell vizsgálni, el kell látni. De ott vannak a szociális szférában dolgozók is, ők sokszor családjukkal sem találkozhatnak azért, hogy minél kisebbre redukálják a behurcolt fertőzés kockázatát és persze, rajtuk kívül is emberek millióit tartja fogságban, kényszerhelyzetben és sokszor félelemben a több hete eluralkodott koronavírus-járvány. Ez az állapot mindenki számára megterhelő mentálisan, lelkileg és fizikailag is. Őket támogatja a Call For Help lelkisegély-vonal.

 

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány a szükséghelyzetre reagálva hívta életre a Call For Help anonim, ingyenes telefonos forródrótot, amely a nap 24 órájában nyújt lelki segítséget a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberek, szociális dolgozók, valamint idősek és fiatalok számára. Itt a rászorulók teljes anonimitásban beszélgethetnek egy kórházi gyakorlattal rendelkező, szintén anonim klinikai pszichológussal.

 

Telefonos lelki támogatás egészségügyben dolgozóknak

(1)770-7333

Telefonos lelki támogatás szociális területen dolgozóknak

(1)770-8877

Telefonos lelki támogatás kortalanul: időseknek és fiataloknak

(1)700-4788

 

Nemrég még kolumbiai iskolának gyűjtött, most itthon nyújt segítő kezet

A Nyíregyházán született, de már Budapesten élő Herpay Kamilla alig másfél hónappal ezelőtt tért haza Kolumbiából; utazását a koronavírus járvány miatt meg kellett szakítania. Itthon azonban nem tétlenkedett sokáig: Pszichológia szakos hallgatóként csatlakozott a Call For Help programhoz, önkéntesként annak koordinációját segíti.

Mután hazatértem Kolumbiából, magatehetetlennek éreztem magam, kerestem valamilyen lehetőséget, amivel segíteni tudnék ebben a nehéz helyzetben. Így csatlakoztam a Call For Help-hez. Nagyon sok telefonhívás érkezik hozzánk az elmagányosodás miatt, hiszen többek nem tudnak rokonaikkal, barátaikkal találkozni, de vannak persze terhelésre, vagy félelemre vonatkozó hívásaink is az egészségügyben vagy éppen a szociális területen dolgozóktól. Ők ugyanis minthogy a munkájukat járványszempontból is csomóponti helyen végzik, nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Nem elsősorban ez a kockázat nyomasztó számukra, hanem az, hogy ha elkapják a betegséget, akkor azt haza is vihetik. A telefonvonalaink mögött ezért (is) képzett pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiéniások állnak, akik 0-24 szakszerű segítséget tudnak nyújtani beszélgetéseikkel.

Online formában is

A telefonvonalainkon túl létrehoztunk egy Facebook csoportot is, amelyhez szintén bárki csatlakozhat. Ebben különböző témákat dolgozunk fel, úgy mint „bezártság és párkapcsolat”, de ingyenes programokat is szervezünk, például jógát, illetve elindult a honlapunk is. Ezen összegyűjtöttük azokat a segítő szervezeteket, akik önkéntes módon nyújtanak támogatást a koronavírus idején. „Online lelki egészség” programunk keretein belül minden héten csütörtökön 18:30-tól egy pszichológus előadását nézheti meg mindenki Facebookon a Call For Help oldalán. Ezen a héten Mogyorósi Rebeka ad elő Családok harca címmel.

A honlap a következő címen érhető el: www.callforhelp.hu