Lejárt a személyi igazolványa? Akár az új, kormányablak buszban is megújíttathatja!

Immár 294 kormányablak működik hazánkban, Nyíregyházán összesen három. Ám most egy új, mobil ügyfélszolgálattal gazdagodott megyénk.


Kormányablak busz segíti majd a kisebb településeken élőket, könnyebben elérhető lesz számukra az ügyintézés. A jármű átadóünnepségén Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő kiemelte, a kormány munkáját és törekvéseit az emberek igényei alapozzák meg. Hozzátette, a közigazgatási reform, a kormányablakok hálózata is erősíti a kormány családpolitikai intézkedéseit, hiszen most már gyors és egyszerű ügyintézések érhetőek el, így az állampolgárok több időt tölthetnek családtagjaikkal. A rendezvényen Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő hangsúlyozta, 2011 év elején, akkori kormánymegbízottként avatta fel az első nyíregyházi kormányablakot, ma pedig már egy jól működő, az állampolgárokat segítő közigazgatás működik; a rendszer hatékony és ügyfélközpontú. Az átadóünnepségen Román István kormánymegbízott azt mondta, a 21. század jellegzetessége, ismérve a mobilitás és a gyorsaság. Ezért is fontos, hogy egy mobil kormányablak busszal gazdagodott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Hozzátette:

A tavalyi évben munkatársaink a megye 23 kormányablakában több mint 802 ezer ügyet intéztek. A mostani év első félévében pedig már közel 480 ezernél tartanak. Ezzel csak azt szerettem volna mutatni és jelezni, hogy szükség van azokra a feladatokra, amiket ellátunk. A mobil kormányablak munkába állítása pedig hozzájárul majd ennek a folyamatnak az erősítéséhez és ahhoz, hogy a megyében élő állampolgárok minél gyorsabban és hatékonyabban tudják a munkájukat, ügyeiket intézni.

Városunk alpolgármestere, Dr. Ulrich Attila szerint a kormányablak busz hasonlít a könyvtárbuszhoz.

A funkció nagyon hasonló, hiszen olyan, a kultúra iránt érdeklődő emberekhez is eljut a könyvtárbusz, így a könyvek és az internet is, akik nem tudnak bejönni nagyobb, központi könyvtárakba. A könyvtárbusz és a kormányablak busz is kiváló dolog. Utóbbi mutatja: a kormány figyel az állampolgárok egyszerűbb ügyintézésére is, hiszen a mobil ügyfélszolgálat segítségével a kis településeken élők számára is helyben elérhetővé válnak a kormányablakok egyes szolgáltatásai.

Az átadóünnepségen Dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, jelenleg 2200 ügytípus van Magyarországon, ezeket egy munkacsoport áttekinti, hogy az ügyszámok csökkenjenek, mentesüljenek az emberek a felesleges ügyintézésektől.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Az államtitkár hangsúlyozta:

A Hogyan? kérdésében, azaz az eljárási kérdésekben komoly változások következtek be. Nemrég fogadta el az Országgyűlés az új eljárásjogi törvényt – tehát ebben már komoly előrelépés van, de a Mit? kérdésében, a Mit kell elintézni? kérdésében még van tennivalónk! Éppen ezért kezdtük áttekinteni ezt a 2200 ügycsoportot. Rettenetesen nagy szám – amiben ügyet kell intézni Magyarországon. Az állampolgároknak és a vállalkozásoknak is fontos, hogy egyszerűbb, kevesebb legyen az ügyintézés...Nem mindegy, hogyha valaki egy vállalkozást akar indítani, mennyi papírmunkát kell elvégeznie?! És a másik oldalról, aki az asztal másik oldalán ül, annak mennyi papírmunkát kell végeznie?! Nem mindig az a jó ügyszámcsökkentés, bürokráciacsökkentés, ami a másik oldalon növeli az adminisztrációt – ezt is át kell majd tekintenünk a következő időszakban.

Az államtitkár az ünnepélyes szalagátvágás után, ügyintézőként fogadta a kormányablak busz első ügyfelét, aki személyi igazolványát újíttatta meg.

 


Dér Vivien