Legyőzte a meleg - világbajnokság után, olimpia előtt Helebrandt Máté

A harmadik olimpiájára szeretne kijutni Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló a londoni és a riói játékokon már részt vett, most pedig Tokió a cél. Az atléta a napokban tért haza a világbajnokságról. 

Még a rajt előtt néhány órával is kérdéses volt, megrendezik-e Dohában az Atlétikai VB 50 km-es gyalogló versenyszámát. Bár éjfélkor volt a rajt, így is 30 fok és magas páratartalom várta a versenyzőket. A nyíregyházi Helebrandt Máté nyáron a nagy melegben igyekezett felkészülni a körülményekre, de mint kiderült, ez lehetetlen volt. Sorban adták fel a viadalt olimpiai bajnokok, világcsúcstartók. Máté 38 km-ig jó tempóban haladt, majd egyszer csak elfogyott az erő, és fel kellett adnia a viadalt. Már a helyszínen mentők látták el, és később infúziót is kapott. Teljesen kimerült. A napokban csalódottan tért haza, mert bár tudta, hogy az olimpiai szintidőt ilyen körülmények között nem lehet teljesíteni, szeretett volna az élmezőnyben végezni. Mostantól viszont a tokiói ötkarikás játékokra készül, mely a harmadik olimpiája lenne. Legközelebb márciusban, Dudincéban áll rajthoz. 

- Két módon lehet kijutni az olimpiára, vagy a szintidő, vagy a ranglista helyezés nyomán. Utóbbi már megvan, de szeretném a szintet is teljesíteni - mondta Helebrandt Máté atléta.  

Helebrandt Máté korábban Londonban és Rióban is szerepelt már, és jó eredményeket ért el. Néhány nap pihenés után edzőjével, Pokrovenszki Józseffel kezdik a felkészülést, mely ezúttal kicsit rövidebb lesz a szokásosnál, mivel két hónappal később rendezték a VB-t a megszokottnál. A nyíregyházi atléta bízik abban, hogy Tokióban az élmezőnyben végez majd.