Látta már a Rúzsa Magdi koncertjéről készült fotókat?

Ismét "teltházasra" sikeredett a Tirpák Fesztivál szombat estére is. Rúzsa Magdi ingyenes koncertjére kicsi és nagy kíváncsi volt. A háromgyermekes anyuka pedig ismét hozta a formáját, hangjával betöltötte a belvárost. Nézze meg a koncerten készült fotókat, melyeket Trifonov Éva készítette.

Rúzsa Magdolna 1985. november 28-án látta meg a napvilágot Verbász településen, Vajdaságban Papp Mária és Rúzsa Sándor gyermekeként. Artisjus-díjas magyar énekesnő.

Karrier

Még szintén 2006-ban megjelent az első szólólemeze is, ami az Ördögi angyal címet viseli. Ez az album 2x-es platinalemez lett. Olyan dalok hallhatóak rajta, mint az "Aprócska blues", a "Hip-Hop", "A sors a neved", valamint a "Vigyázz a madárra". Az albumot a CLS Records kiadó jelentette meg. Az album a a MAHASZ listáján hetekig az első helyen állt.

Az első koncertjére 2007. február 17-én, Nyíradonyban, a Harangi Imre rendezvénycsarnokban került sor. Magdi olyan megtiszteltetésben részesülhetett, hogy 2007-ben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Aprócska blues című dalának angol nyelvű változatát, az Unsubstantial Blues című dalt adta elő, amelynek angol szövegét Mózsik Imre írta.

Május 12-én,a döntőben 8-ként lépett színpadra, és ismét hibátlanul adta elő dalát. A nézők szavazatai alapján Magdi az igencsak előkelő 9. helyen végzett, amely azt jelenti, hogy Magyarország képviselője a soron következő fesztiválon egyenesen a döntőbe került. Ezen kívül ő nyerte meg a legjobb dalszerzőnek járó díjat. Még 2007-ben megjelent a T-Mobile Kapcsolat koncert című koncertalbuma is. Magdi második nagylemeze 2008. november 6-án jelent meg és az Iránytű címet viseli. Ez az album elnyerte az arany minősítést. 

Magdi 2009. szeptember 17-én megkapta a magyar állampolgárságot. 2010-ben jelent meg a nagysikerű Gábriel című dala, ami eredetileg egy horvát dal. A dal Geszti Péter magyar szövegével, Novák Péter és Toma Ferenc hangszerelésében hatalmas sláger lett. 

2011. november 16-tól magdi önálló estet is tartott a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel, amit 2013-ig több, mint 40 ezer ember nézett meg. 2012. november 11-én megjelent a harmadik stúdióalbuma is, ami a Tizenegy címet viseli. Ez az album elnyerte a 2x-es platinalemez minősítést. 

2013 februárjától Magdi az M1 nevű csatorna A Dal című eurovíziós dalválasztó műsornak az egyik zsűritagja lett, Csiszár Jenő, Rákay Philip, Rakonczai Viktor és Kovács Kati mellett. 2014. november 28-án megjelent a negyedik koncertalbuma, ami a Dalok húrokra és fúvósokra címet viseli. Ez a Művészetek Palotájában adott koncertjének a felvétele.

2015 tavaszán jelent meg Április c. dala. 2015 szeptemberében bejelentette, hogy turnéra indul Presser Gáborral. A közös turné az Angyal mellettem címet viseli és novemberben kezdődik majd. Kecskeméten, Szegeden, Pécsett, Békescsabán, Győrben, Szombathelyen, Egerben, Miskolcon, Zalaegerszegen és Kaposváron adnak majd koncerteket. Ezévben jelent meg új dala, a Tejút.

A 2016-os évben Magdi turnéra indult, az állomások listáját itt, illetve Magdi hivatalos Facebook-oldalán találod. Júliusban debütált az Érj hozzám! c. dalához készült hivatalos videoklip. Decemberben jelent meg Jel című dala, mely az Érj hozzám! lemezén kapott helyet. Decemberben hallhattuk először Magditól a Gondolj rám és a Dobj egy papírrepülőt! c. dalt, melyeket Presser Gábor szerzett. A dalok a Telekom kampányához készültek.

2017 májusában adta ki Éden című számát, melyhez kisfilmet is forgatott. Ezt követte novemberben a Mosd fehérre, melyhez szintén készült videoklip. Ebben az évben abban a megtisztelésben részesült, hogy elnyerte az MTV EMA Legjobb magyar előadójának járó díját, melynek jegyében Londonba utazhatott az MTV díjátadó gálájára.

2018 márciusában új klippel lepte meg rajongóit, melynek az Egyszer élsz címet választotta. A kisfilmben koncertjeinek hangulatát idézte fel. Szintén ebben a hónapban újabb kisfilmet jelentetett meg, ezúttal nagysikerű Jel című dalához, melyet New Yorkban forgattak. Március 15-én első alkalommal adták át a Máté Péter-díjakat; a díjazottak között Magdi is szerepelt. „Hálás vagyok, hogy volt hitem és felültem arra a vonatra, és elindultam vágyaim felé. Ki merem mondani, hogy most először igazán büszke vagyok magamra. Köszönöm nektek is, akik a kezdetektől hisztek bennem." - írta közösségi oldalán.  Szintén tavasszal adta ki Légzés című számát. Ősszel töltötte fel YouTube-csatornájára újabb dalát, melynek az Aduász címet választotta.

December 7-én debütált kilencedik stúdióalbuma, az Aduász; s az énekesnő bevallotta, ezt a korongot érzi magához a legközelebb: „ Az új lemezem én vagyok! Minden dallam belőlem jön."

2019 áprilisában kiadta Mona Lisa című számát, melynek klipjét Olaszországban forgatták. Októberben jelent meg a Hazatalálsz című dala videoklippel. A kisfilm az énekesnő szülőhazájába, Kishegyesre kalauzol minket. Többek között forgattak abban az általános iskolában, ahol tanult, valamint szülei és barátai is feltűntek a klipben. Magdi így nyilatkozott a dalról: "Ez a videó igazi. Minden barát, az utcán, a házunk, az udvar. Igazi Kishegyes, a bölcsőm, és most megmutathatom úgy, ahogy én látom és láttam mindig a fejemben." - mondta.

2020 februárjában dalszöveges videót adott ki Széldal című számához. Áprilisban debütált új videoklipje, ezúttal Tánc című dalához, melyet Magdi 2018-as Aréna koncertjének jelenteiből vágták össze. Májusban animációs kisfilm készült a még 2018-ban megjelent Lesz, ahogy lesz számához. Tavasszal csatlakozott a Maradj otthon! fesztiválhoz, melynek keretein előadta a Most élsz című dalt.  Szeptemberben debütált 1x fent 1x lent c. dala videoklippel. Újdonságát a TV2 Sztárban Sztár című showműsorában is előadta. Október 11-én kollaborációja jelent meg a Halott pénz együttessel, a Szeretni, akit nem lehet. A dal hosszabb ideig a YouTube hazai népszerűségi toplistájának első helyét foglalta el.

Ősszel került kiadásra az Angyalkert című mesekönyv, melyet Magdi Ordódy Eszter közreműködésével írt. A könyvhöz CD is tartozik, melyen 13 gyermekdal hallható. 2021. február 14-én közös klipet adott ki Bereczki Zoli magyar énekessel, melynek a Csillagtérkép címet választották, s szövegét Palya Bea népdalénekesnő szerezte.

Áprilisban 11-én debütált az énekesnő tizedik stúdióalbuma Karma néven. Az első dal Szembeszél címen került fel a legnagyobb videómegosztóra, mely huzamosabb ideig a magyar Rádiós Top 40 lista első helyét foglalta el. A dal kisfilmje a nyári fesztiválok hangulatát idézi. Október elsején a címadó dalhoz debütált videoklip.

A 2022-es éve örömteli pillanatokkal indult: február 2-án megszülettek az énekesnő hármas ikrei, akik a Lujza, Zalán és Keve nevet kapták. Áprilisban új dallal örvendeztette meg rajongóit, melynek a Papírsárkány címet választotta. Ezt követte decemberben a Könnyű álmot hozzon az éj, majd 2023 januárjában az Olé című szerzemény. Áprilisban az Elmegyek című dalt adta ki. Júniusban jelent meg a Follow the Flow énekesével, Szakács Gergővel közös szerzeménye, a Kék a szívem, mely az autizmussal élőkről szól. Magdi így nyilatkozott a dalról: "Régóta érzem fontosnak, hogy támogassuk az autizmussal élőket, és amikor megérkezett a felkérés, hogy énekeljük el duett formájában a dalt [...], gondolkodás nélkül vállaltam. Remélem, hogy ezzel is tudtunk segíteni, hogy egy kicsit megértsék és jobban elfogadják a spektrumzavarral élőket."

Kitüntetések

2006, 2007  Bravo Otto díj
2006 Story Ötcsillag-díj
2007 Gundel művészeti díj
2007 Eurovíziós Dalfesztivál – a Legjobb Dalszerző díja
2007, 2010  Az év énekesnője
2008  Az év dala
2012 Artisjus-díj
2014 Budapestért-díj

2016 Petőfi-díj

2018 Máté Péter-díj

Kapcsolódó galéria

Rúzsa Magdi koncert a Tirpák Fesztiválon