Látogatható a Kállay Gyűjtemény – A héten már egy új tárlattal várják a vendégeket
Fotó: Szarka Lajos

Újra látogatható a Kállay Gyűjtemény is a belvárosi Kulturális Negyedben. Kettő állandó tárlat mellett május ötödikétől egy Oscar Dietrich kamarakiállítással is várják a látogatókat.

Május elsején, szombaton a Kállay Gyűjtemény is újra megnyithatta kapuit a látogatók előtt. Az ősmagyar nemesi család emlékeit bemutató gyűjtemény a város és az ország emlékeit is őrzi, tizenhatezer kötetes könyvtár és kortörténeti fotók, valamint a Kállay-leszármazottak személyes tárgyait is megtekinthetik itt a látogatók. A Kállay Gyűjtemény egy nagyszabású felújítási programnak köszönhetően 2020-ban költözhetett át a család egykori hajlékába, az impozáns Kállay-házba, a belvárosi Kulturális Negyedbe. A két állandó kiállítás, vagyis a várostörténeti és a család történetét bemutató tárlat mellett már egy új programmal is készülnek a héten.

„Korábban készült egy Nők a Kállay családban című kamarakiállítás, amelyet nem bontottunk ki, mert bíztunk benne, hogy nemcsak online, hanem már élőben is láthatják a látogatók ezt a kiállítást. Május ötödikén pedig szeretnénk megnyitni az Oscar Dietrich kamarakiállítást. Róla annyit kell tudni, hogy az Ilosvai családdal került rokoni kapcsolatba, Bécsben korának egy nagy ötvös arany-ezüst ékszerésze volt és az ő anyagából szeretnénk egy gyönyörű kiállítást megvalósítani” – mondta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Múzeumok Éjszakája

A Kállay Gyűjteményben már a Múzeumok Éjszakájára is készülnek, ami ebben az évben június 26-án, szombaton lesz.

„Sikerült a Katona József Múzeummal Kecskeméten felvenni a kapcsolatot és a Rodolfo vándorkiállítást szeretnénk lehozni, erre családi programot, múzeumpedagógiai foglalkozást, tehát sok olyan kiegészítő programot szervezünk, amellyel úgymond becsábítva a családokat egész napra, egész éjszakára egy kellemes időtöltést fogunk tudni biztosítani” – tette hozzá Dohanics László.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok szerint a 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal látogathatják a Kállay Gyűjteményt is, ezt belépéskor a személyi igazolvánnyal együtt kell felmutatni. A 18 év alatti látogatók számára az igazolvány nem kötelező.