Kuthy Patrícia Rák Zoltán felesége lesz

A művészpárnál ezekben a napokban nemcsak vacsorára jut a Balfácánból, de egész napra, hiszen nagy erőkkel próbálják Francis Veber darabját, amelynek premierje december 8-án lesz a nagyszínpadon.

Otthon nem szakmáznak

Ez egy klasszikus francia bohózat rengeteg félreértéssel, ami nevetésre készteti a nézőket

– nyilatkozta lapunknak Ákos.

Egy jómódú társaság unaloműzésként egy-egy nevetségesnek tartott embert hív meg alkalmanként vacsorára, hogy jól szórakozzanak a rovására. Ezen az esten is ez történik. A darab végére kiderül, ki is valójában a balfácán, amit persze nem szeretnénk elárulni előre. Az eddigi próbák alapján egy igen vidám, lendületes előadás készül. Én a társaságba véletlenül becsöppent szigorú és határozott adóellenőr leszek, akinek szintén vannak titkai...


Immár másodszor játszom Rák Zoli feleségét színdarabban

– veszi át a szót Patrícia.

Tavaly A Rózsák háborújában alakítottuk a Rózsa házaspárt, s a szerelemtől eljutottunk az egymás elleni ádáz küzdelemig. A közönség nagyon szerette az előadást. A mostani színdarabból nem fog kiderülni, hogy mennyire működik jól a kapcsolatunk; ezúttal kicsi szerepem lesz csupán. Az előadásban minden a Horváth László Attila által alakított Balfácán körül forog. A szeretetre méltóan mániákus, esetlen kisember hatására a társaság tagjai új megvilágításba kerülnek. Kérdésessé válik, ki is a nevetséges tulajdonképpen. Szeretünk azonos előadásban szerepelni Ákossal, pláne, ha közös jelenetünk is van, ami most sajnos nem lesz így. Azért is jó, ha egy darabban lépünk színre, mert így könnyebb összeegyeztetni a szabadidőnket. Otthon már nem szoktunk „szakmázni”, de a szövegtanulásban, a végszavazásban segítünk egymásnak.

Nyomoz, ha kell, ha nem

Mint elmondták, kifejezetten szeretnek komédiában szerepelni, még ha kevés lehetőségük van is erre. A közvélekedés ellenére nagyon meg kell dolgozni ebben a műfajban is a sikerért. Jó ritmusérzék kell hozzá, de a befektetett munka megtérül: kiváló lehetőségük adódik a játékra. A mi előadásunkban kissé vígjáték lett a Sherlock Holmes is, amelyikben mindketten szerepeltek, s nagyon szerették. Ákos nevetve tette hozzá, hogy õ nyomoz, ha kell, ha nem: Conan Doyle opusában dr. Watsonként, a mostani darabban adóellenőrként, a Gyilkosság meghirdetve című Agatha Christie-krimiben pedig Craddock felügyelőként. Az utóbbi is okos ember, mégis szüksége van Miss Marple segítségére, hogy felgöngyölítse a szövevényes bűnügy szálait. Patrícia Mrs. Szvettert hozza ebben az előadásban, aki bejárta a világot, de most már egy kis vidéki helyen él. Roppant kíváncsi, szétszórt asszony, aki elégedett az életével. Véleményük szerint a rendező, Zsótér Sándor másként látja a világot, a színházat, mint mások.

Mindig roppant felkészülten érkezett, s abszolút pontos instrukciókat adott a színészek számára. Nagyon jó hangulatban teltek a próbák, amelyek remek közös munkának, izgalmas kalandnak bizonyultak. Zsótér elképesztő energiákkal dolgozik, s ezzel húzza magával a színészeket. Patríciára a következő évben A kék bolygó című mesedarab vár még, Ákos pedig Dragomán György Kalucsnijában lép színre Szikszai Rémusz rendezésében, majd Csehov A manó című művében, amelyet Tasnádi Csaba instruál. Előtte azonban kollégáikkal együtt még feltálalják a Móricz Zsigmond Színház nézőinek a Balfácánt vacsorára.


(Szerző: Sz. Kántor Éva)