Különleges nap a mai – Ma van az Állatok Világnapja!

Nyíregyházán szinte minden második családban vannak házi kedvencek. Akár kutyák, macskák hörcsögök de a legérdekesebb amit a minap hallottam, hogy van aki kis családtagként pókot vagy kígyót tart. Rengeteg lehetőségünk van nap mint nap hálát adni nekik, hiszen ha valakinek van kedvence az tudja, hogy milyen boldoggá tudja tenni életünket. Mit tehetünk értük ezen a jeles napon?


1931 óta október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ajándékkal is kedveskedhetünk nekik, a mi családunkban szokássá vált például, hogy ezen a napon új plüss állatkát kap a kiskutyánk. De ilyenkor természetesen nem csak a saját kedvencünkre illik gondolni, az állatmenhelyeket is felkereshetjük és adományként tápot, fekhelyet – ez lehet régi takaró is – adhatunk.

Akinek nincsen háziállata, ellátogathat a Nyíregyházi Állatparkba.

Hiszen 500 faj 5000 egyede él a parkban, papagáj és fókashowt is láthatunk. Az elmúlt évben nagyon sok kis aranyos állat született. A kismajmok családjában idén fehér kezű gibbon és tamarin ikrek is születtek. Az aranykezű tamarin pár a Nemzetközi Törzskönyvi Program keretében érkezett 2016-ban Nyíregyházára, egy angol és egy magyarországi állatkertből. A tamarinok a karmosmajom-félékhez tartozó állatok, egy aranykesztyűt viselő mesebeli koboldra hasonlítanak, hiszen testükhöz képest nagy elálló fülük van.

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében 2007-ben érkezett egy fehér kezű gibbon pár Nyíregyházára. Ez a faj monogám párkapcsolatban él, frigyük pedig igen szerencsésnek mondható, hiszen a nem régen született maki már a negyedik kicsinyük.

De született zsiráf borjú is, ha a napokban ellátogatnak a Nyíregyházi Állatparkba már nem látják olyan kicsinek, hiszen márciusban jött a világra. A tudomány jelenlegi állása szerint a zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján él. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild-zsiráfok élnek, afrikai patásokkal, Grevy-zebrákkal, és számos ritka antilop fajjal közös kifutóban.

A legnagyobb szenzáció pedig az afrikai kiselefánt.

Az állat idén júniusban született, ő a 4. tagja a nyíregyházi, afrikai elefánt csapatnak. Nagyon büszkék rá, hiszen ő volt az idei első afrikai elefántborjú Európában, és zárt tartási körülmények között mindösszesen kettő, 12 hónapnál fiatalabb afrikai elefánt él a kontinensen. A kis hölgy még botladozva próbálja utánozni az anyukáját és a bátyját.

A látogatók a legcukibb szóval jellemzik a szintén nem régen született vörös macskamedvék, más néven kis pandákat. A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Mára már szinte szüleik pici hasonmásai.

Fontos, hogy gondoskodjunk és szeressük a kis kedvenceket, ha valamilyen okból nem tartanak háziállatot és ha tudnak segítsenek a térségben lévő menhelyeket.

Ha még több állatfajjal szeretnének megismerkedni a Nyíregyházi Állatpark rengeteg különlegességgel várja a látogatókat. A legféltettebb „családtagjainknak” pedig szervezzünk a mai napra különleges programot. De hálával nem csak ezen a napon tartozunk nekik.

Ha az állatok beszélni tudnának…

 

Horváth Kíra