Krúdy és Váci nyomában kalandoznak

„Krúdy és Váci nyomában” elnevezéssel kreatív művészeti versenyt rendeznek a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban. A középiskola és a Váci Mihály Társaság közös eseményén vármegyebeli fiatalok mérhetik össze tudásukat és ügyességüket.

Két nyíregyházi születésű alkotó, Krúdy Gyula és Váci Mihály élete, valamint munkássága ihlette azt a kreatív művészeti versenyt, amely az egész vármegye tehetséges diákjait megmozgatja. A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium a Váci Mihály Társasággal karöltve vers,- és prózamondó versenyt hirdetett.

A 2024. február 27-én, kedden, az iskola könyvtárában, 11.00 órától tartandó döntőben közel 30 tanuló méri össze előadói készségét egy szabadon választott alkotással Krúdy, vagy Váci művei közül.

Az előadásokat háromtagú zsűri értékeli: Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Gerliczki András irodalomtörténész, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium magyartanára, valamint Benke Márk, a Váci Mihály Társaság Ifjúsági Tagozatának alkotója. A verseny másik, meghirdetett kategóriájában egy szabadon választott Krúdy Gyula, vagy Váci Mihály alkotás ihlette kisfilmet forgattak a tanulók. Itt nem a technikai felszereltség a fő szempont, hiszen akár telefonnal is elkészíthették a versenyzők pályamunkájukat, hanem a kreatív feldolgozás: a képi világ, a zenei sajátosság, az adott mű egyedi megközelítése és megjelenítése ér pontot.

Ezek mellett február 27-én Benke Már: Vers-képek című kiállítását is megnyitják a gimnázium aulájában rendhagyó, interaktív formában. Az eredményhirdetést követően pedig az alkotókkal is beszélgethetnek.