Közösségi szolgálat – Kulturális és egészségügyi területen is vállalhatnak munkát a diákok

A szociális nevelést is segíti a 2011-ben bevezetett 50 órás Iskolai Közösségi Szolgálat, nélküle nem is érettségizhetnek a diákok. A középiskolások önkéntes alapon vállalhatnak munkát például kulturális vagy akár egészségügyi területeken is. A legtöbb diák a nyári szünidőben teljesíti kötelezettségét, a közösségi szolgálatot.


A középiskolás évek alatt szükséges teljesíteni az 50 órás iskolai közösségi szolgálatot – e nélkül nem is érettségizhetnek a tanulók. Célja az, hogy megismerjék a diákok, milyen dolgozni, felelősséget vállalni. A fiatalok több lehetőség közül is választhatnak.

Segíthetnek akár idősek otthonában, óvodában vagy állatmenhelyen.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ezzel az empátiájuk, toleranciájuk és az öntudatuk is fejlődik. Akárcsak itt, a Csodávárban, a fogyatékkal élő gyermekek integrált fejlesztőközpontjában.

Farkas Viktor, tanuló elmondta:

Azért is tartom nagyon jónak ezt a közösségi szolgálatot, mert picit így fiatalként kizökkenünk a hétköznapokból, hogy mindenki csak nyomkodja a telefonját, Facebook, Instagram stb. Egy idő után szerintem a legtöbbünknek jön egy belső hang, hogy valami hasznosat is kellene csinálni. Nem csak azt, hogy elvagyunk a kis saját kis világunkban, 4 fal között. Tegyünk olyat, amit máskor még nem, segítünk másnak, önként megyünk. 50 órát ugye meg kell csinálni, és azzal tudunk menni érettségizni és hogyha ez megvan, akkor még igazából utána is tudunk menni még önkénteskedni, és én így vagyok vele, hogy én már megcsináltam az 50 órámat de azon kívül is még járok önkénteskedni.

Az elmúlt években bővült a közösségi szolgálati fogadóhelyek száma. A legtöbb diák a nyári szünidőben teljesíti kötelezettségét.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Lukács Rajmund, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület alelnöke hozzátette:

Iskolai közösségi szolgálaton már több diák is volt nálunk, több iskolából, ilyen évente több száz iskolai közösségi szolgálatos diáknak, segítünk elvégezni az 50 kötelezett órájukat. Több helyre is szoktunk járni több intézményhez, akár hogyha arról beszélünk, hogy Nyíregyházán segítünk a Burattino Bábszínháznak, akár az, hogy a csodavárba is eljárunk vagy akár az, hogy állatmenhelyen segítjük az állatokat.

Minden középiskolásnak az érettségihez kötelezően teljesítenie kell az 50 óra közösségi szolgálatot.

Végezhetik akár váltva, több helyen is, mivel kapnak egy ún. szolgálatos naplót amelyben vezetik az óraszámot és az elvégzett munkát. Ha a diákok megszerezték a kötelező óraszámot, lehetőségük nyílik arra is, hogy önkéntesként tovább maradjanak a választott szervezetüknél.


Horváth Kíra