Közösségi Múzeum elismerésben részesült a Sóstói Múzeumfalu – Pásztorforgatagra készülnek!
Fotó: Szarka Lajos

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket.

A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket, egyéb partnereket. 2020-ban az 50. jubileumi évét ünneplő szabadtéri néprajzi múzeum pályázatát siker koronázta, október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban vette át Dr. Szabó Sarolta múzeumigazgató a megtisztelő Közösségi Múzeumi elismerést.

A pandémiás helyzet számos nehézséget állított az idén ötven éves skanzen jubileumi programterve elé. A szabadtéri múzeumok megnyitásával azonban a nyáron több alkalommal is lehetőség nyílt látogatói piknikek szervezésére, és táborokból sem volt hiány.

Újdonság lesz a pásztorünnep a Sóstói Múzeumfaluban október 17-én. Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorában azt is elmondta, a rendezvény egy hagyományhoz is kötődik, mert egykoron novemberig tartottak a gazdasági évet lezáró ünnepek. Ezt a tradíciót elevenítik majd fel a skanzenben is.

További részletek a videóban: