Közösséget segít és épít
„A szeretet csak szolgálatot és alázatot ismer” – így hangzik Ágoston Ildikó hitvallása, aki képviselőként első ciklusban szolgálja a nyíregyházi (főként sóstóhegyi és sóstógyógyfürdői) lakosokat. Ám egyéb területeken: táncosként, egyesületi vezetőként, művelődésszervezőként jóval régebben. Így csak a megbízatás új számára, a hozzáállás a régi a FIDESZ-KDNP testületi tagjaként is: segíteni.

Ez a fajta szemlélet a családból is érkezhet, hiszen öt lány- és négy fiútestvérével osztotta meg a mindennapjait abban a családban, ahol az édesapja megbecsült úri szabó volt, s mai napig mélyen vallásos édesanyja gyakran elvitte istentiszteletre, bibliaórára. A hit – nem keretek közé szorítva – ma is meghatározó az életében.

 

Felnőttként tanult

 

Már tizenéves korától dolgozott, s a gimnáziumot félbehagyva, csak felnőttként tudott újra tanulni. Így szerzett szociális munkás, gyermek- és családvédelem képzésben oklevelet az Egészségügyi Főiskolán, majd lett andragógus és művelődésszervező a Nyíregyházi Főiskola által. S „természetesen” néptáncos hivatalos papírja is van, egy fővárosi képzés alapján. – Tízéves voltam, amikor egy bátyám elvitt minket egyik húgommal a Szabolcs Nép­tánc­együt­tes próbájára, s annyira megtetszett, hogy azonnal a gyerekcsoportban ragadtunk. Az a közeg rengeteg élményt adott, és akaraterőt, kitartást, miközben fegyelmezettségre, elfogadásra, toleranciára nevelt, s ez sokat segít ma is – emlékszik vissza.

 

A tánc (is) az élete

 

A tánc szeretete öröklődött a családban: mindhárom gyermeke – két lánya és egy fia – egyaránt élte vagy éli e szép magyar hagyományt. Párja – az életben és a táncban –, a Lippai Szakképző Iskola pedagógusa, Bíró József aranysarkantyús, hivatásos táncművész elvállalta az együttes művészeti vezetését. Ildikó pedig a csapatot működtető egyesület elnökeként is dolgozik, immár kilencedik esztendeje, amellett, hogy gyerekkora óta színpadra is lép. – Ez egyfajta küldetés is, szeretnék minél többet „visszaadni” a most felnövő generációknak abból, amit én kaptam. Első diplomamunkám pedig a nyírszőlősi roma gyerekek nagyon tehetséges korosztályához kapcsolódik, szívesen ismertem és tanultam meg a tánckultúrájukat, s dolgoztam fel tapasztalataimat, hogy a hátrányos helyzetű gyermeket a táncban megélt sikerei mennyire motiválják a tanulásban és a közösségben való elfogadtatásban.

 

Nyírszőlőstől Sóstóhegyig

 

Ágoston Ildikó élete több mint egy évtizede Nyírszőlőshöz is kötődik, amikor bekerült a helyi iskolába szabadidő-szervezőnek. Majd a Szőlőskerti Angol Kéttan­nyelvű Tagintézmény bővülésével, az új tornateremmel és aulával kialakult közművelődési színtér vezetője lett, ezáltal a helyi kulturális és közösségi élet szervezője. Az ottaniak mellett megismerkedett a Sóstón, Sóstóhegyen élőkkel is, ahol lakik, s ahol tavaly képviselőnek választották.

[REKLAM]

– Polgármester úr felkérése meglepő és megtisztelő volt egyben, s azóta rájöttem: ugyanazt teszem, mint eddig: segítem a közösséget. El is látnak bőven munkával: többtucatnyi az utánajárást igénylő ügyek száma – ismerteti a képviselői lét kevéssé látható oldalát.

 

Segítő vállalkozók és civilek

 

S valóban: mikor beszélgetünk, épp telefonhívást fogad, s hogy ne maradjon átmenetileg sem tűzifa nélkül egy néni, így a sajátjából visz neki estére. – Nagy öröm számomra, hogy a helyi vállalkozókat is sikerül bevonni a karitatív munkába: ha gyermekekről, óvodáról, iskoláról van szó, szívesen és azonnal segítenek, és a civil élet is pezseg Sóstóhegyen, köztük négy nyugdíjas közösséggel. Még táncot is tanítok nekik: a Vadrózsák csoport egyre elismertebb – mondja örömmel.

 

Vannak tervek bőven

 

S azt is hozzáteszi: van bőven tennivaló a körzetben, annak ellenére, hogy szerinte elődje, Petneházy Attila jó munkát végzett. Folyamatosan járja a területet, összegyűjti a problémákat, meghallgatja az ott élőket, intézkedik, szervez, segít, s terveket készít a megoldásokra. Szerepel köztük hosszabb távon a csapadékelvezetés és a közvilágítás kérdése éppúgy, mint az útjavítások, kerékpárút folytatása, és gyalogátkelőhelyek kialakítása.

[REKLAM]

– Sok területen várunk pályázati forrásokra, s persze, amit lehet, az önkormányzat bevonásával, önerőből is igyekszünk majd megvalósítani. A jobbításon dolgozom a közgyűlés jogi és kulturális bizottságának tagjaként is, valamint a Közbiztonsági Közalapítvány kuratóriumában. Hiszen ne felejtsük el: Sóstóhegyen a polgárőrség is példásan működik – összegezte a képviselő, aki élete minden területén igyekszik saját értékrendjének megfelelni.

(Szerző: Tarczy Gyula)

 

Parkolók, játszóterek, közvilágítás, útfelújítás

 

– Sóstó a nemzetközileg is elismert „gyöngyszemünk”, büszke vagyok arra, hogy számos elégedett vendég fordul meg a fejlődő szolgáltatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően. S nemcsak jómagam, de a város vezetése is különös figyelmet fordít e területre, amit a nemrég befejezett 2,1 milliárd forintos Sóstó-projekt is bizonyít – emeli ki a fejlesztéseket taglalva Ágoston Ildikó. Szabó Edina, a Városüzemeltetés sajtóreferense ezt a következőkkel egészítette ki: – A Krúdy Vigadónál és a Blaha Lujza sétánynál leburkoltuk a parkolókat, s egy hattornyú vár is felépült a családok örömére. A „szokásos” virággondozás, játszótér-karbantartás, szemétlerakó-felszámolás mellett a térségben több utcában volt közvilágítás-fejlesztés (Bozót u., Keselyűs zug, Búzakalász u., Csiszár u., Nyírség u.), s mások mellett az Erdész, a Lenke és a Csalogány utcán nagyfelületű felújítás, és például a Szamos, Szikes és a Csizmadia utcán földút-stabilizálás.