Közösen a kiútért, azaz a felzárkóztatásért – Cél a közösségi és egyéni szintű integráció
A jelentős önkormányzati program megvalósítói találkoztak egy projektbemutatón.

Közösen a kiútért. Ezt a nevet kapta az az önkormányzati, uniós finanszírozású projekt, melynek célja a város leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területein élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációjának segítése. A 2021-ig tartó folyamat programjaival és szolgáltatásaival a Huszár és a Keleti Lakótelep lakosságának felzárkóztatására fókuszál. A megvalósításban részt vevő szervezetek a városházán találkoztak pénteken a projektbemutatón.

Újabb mérföldkövéhez érkezett az a 830 millió forintos, uniós vissza nem térítendő támogatásból megvalósítandó projekt, melynek résztvevői most először találkoztak hivatalos keretek között a városházán. A pénzügyi hátterét és megvalósításának időtartamát tekintve példa nélküli önkormányzati program indító rendezvényén dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta: az esélyegyenlőség, felzárkóztatás, társadalmi kohézió, integráció segítését már 2011-ben elkezdte a városvezetés, de akkor mások voltak a pénzügyi lehetőségek.

Vannak előzményei

Ám fontos időszak volt, ami elvezetett ehhez a nagyságrendjében is különleges, nyertes programhoz.

Vannak jó előzményeink. Ha csak a Huszár telepet nézzük, megújult az iskola, az óvoda, az idősek otthona, és 82 lakás – ez az infrastrukturális rész. Játszóteret építettünk, térfigyelő kamerákat helyeztünk ki, a közbiztonság terén is vannak eredmények, de soha nem lehetünk elégedettek.

– utalt vissza egy korábbi, jelentős programra a polgármester.

Szolgáltató program

A mostani program nagyon szertágazó, és nem az infrastruktúrára fókuszál – arra létezik egy másik program – hanem a szolgáltatásokra. Az elmúlt néhány hónapban kiválasztották azokat a szereplőket, akik a segítők lesznek a két érintett területen. A szakértők most először találkoztak együtt a projektindítón, hogy megismerjék egymást és a komplex programot.

A program a Huszár telepre, illetve a Keleti lakótelepre, ezen belül a Nyíregyházán leghátrányosabb helyzetben élő népcsoportokra, a romákra, illetve minden ott élőre fókuszál. Szeretnénk elősegíteni a hozzáférésüket a szolgáltatásokhoz, a munkahelyekhez, megakadályozni a korai iskolaelhagyást, fejleszteni a tehetséges gyerekeket, a leszakadókat. Komplex programról van szó, amely a bűnmegelőzéstől a fejlesztésig, az egészségügyi alapellátástól a szociális ellátásokig mindent átfog.

– részletezte a Nyíregyházi Televíziónak Jászai Menyhért alpolgármester.

Sokszínű szolgáltatások

Ezen belül lesznek például a lakosság bevonását, beilleszkedését integrációját segítő programok, az életvezetést, háztartásgazdálkodást, családtervezést, gyermeknevelést segítő elemek éppúgy, mint egészségügyi szemléletformáló programsorozat és szűrés – szociális munkások, gyógypedagógusok, programfelelősök bevonásával. A partnerszervezetek és a projekt koordinálásában nagy szerepet vállal az Önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztálya, melynek vezetője az eseményen azt mondta, nem véletlenül adták az uniós programnak a Közösen a kiútért nevet.

Ennek megfelelően választottunk egy szlogent Széchenyi Istvántól: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. Azt gondoljuk, ezzel jól tudjuk szemléltetni, hogy szeretnénk nagyon szoros együttműködést, összefogást, hogy ez a projekt valóban megvalósuljon és három év múlva azt mondhassuk, hogy sikeresek voltunk és értünk el eredményeket.

– mondta dr. Krizsai Anita, projektmenedzser. A 2021 végéig futó program látványosabb részei indulnak most, hiszen a résztvevő intézmények, egyesületek, alapítványok, cégek a konkrét megvalósításba kezdenek, melyről időről-időre hírt adunk.

Kapcsolódó galéria

Közösen a kiútért - konferencia megnyitó