Közművelődési szakmai konferencia Nyíregyházán
Közművelődési szakmai konferenciát tartottak a Váci Mihály Kulturális Központban. Az ország több pontjáról érkezett közművelődési szakemberek az Agóra Program lehetőségeiről tanácskoztak, és megosztották egymással eddigi tapasztalataikat is.

Az Agóra Program az Új Széchenyi Terv beruházásaként valósult meg Magyarországon. 14 megyei jogú városnak, köztük Nyíregyházának is lehetősége nyílt arra, hogy a pályázati lehetőséget megvalósítsa. Ez, a közös szellemiséggel létrehozott fejlesztés a kulturális életben, példátlan Európában.
Dr. Németh János István, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatói tanácsadója a konferencia előtt azt mondta, az Agóra Program rendkívül fontos szerepet tölt be a közművelődésben. A szakember hozzátette, a megújult épületeken keresztül emberek sokasága világszínvonalú környezetben juthat hozzá a kultúrához.

Az Agóra Program keretein belül felújított Váci Mihály Kulturális Központban az ország közművelődési szakemberei, 3 kistérség 33 településének kulturális munkatársai gyűltek össze és szakmai konferencia keretein belül vitattak meg közművelődéssel kapcsolatos kérdéseket. Az Agóra pályázati lehetőség Nyíregyházán is új utakat nyitott meg a közművelődés területén.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a konferencia előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a megújult épületben hatalmas tér fogadja a látogatókat. A tér többfunkciós, amiben a dolog lényege is rejlik: a Magyarországon egyedülálló felszereltségű intézmény sokféle lehetőséget kínál a különböző szervezeteknek, magánszemélyeknek, hiszen itt a kultúra bármelyik szegmensével megismerkedhetnek.

A közművelődési szakemberek megtekintették a januárban átadott épületet, majd a konferencián megvitatták a közművelődés változásait, és megosztották a tapasztalataikat azok a vezetők is, akik már korábban dolgoznak az Agóra keretein belül megújult intézményben.
Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója azt mondta, a rendezvény célja, hogy az országban lévő Agórákat megismerjék a szakemberek és egymással tapasztalatot cseréljenek.
A közművelődési szakembereknek az egynapos találkozón lehetőségük volt arra is, hogy az előadások után kötetlen beszélgetés keretein belül is megosszák egymással a tapasztalataikat.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)