Közgyűlést tartott a Magyar Pékszövetség: változnak a fogyasztói igények!
Fotó: Trifonov Éva

Egyre több gluténmentes és speciális alapanyagokból készült pékárut vásárolnak a magyar fogyasztók és a szélsőséges időjárás ellenére is termett elegendő gabona az országban, többek között ez derült ki a Magyar Pékszövetség nyíregyházi közgyűlésén. A szakmai és érdekvédelmi szervezet elő alkalommal ülésezett a szabolcsi megyeszékhelyen.

Egy különleges diótöltelékkel készült kalácsot mutatott be az egyik legnagyobb sütőipari alapanyagokat gyártó cég munkatársa szombaton Nyíregyházán. A komáromi székhelyű, de német tulajdonban lévő vállalkozás számos pékséget lát el alapanyagokkal bel- és külföldön. A kalács mellett almacukorral készült bejglit, teljes kiőrlésű lisztekből készült pékárut, de még pizzát is lehetett kóstolni azon a termékbemutatón, amit a Magyar Pékszövetség kongresszusával egy időben rendeztek a Hotel Sóstóban. A szövetség elnöke azt mondja, a boltokba kerülő termékeket a fogyasztói igények határozzák meg.

Látunk egyfajta változást a vásárlói igényekben, a régi stílusú fehér kenyér, kifli, zsömle étkezési szokások kezdenek kikopni, helyette a teljes kiőrlésű kenyereket, rozskenyereket. Előtérbe kerülnek a szénhidrát csökkentett kenyerek, illetve nagyon jelentős mértékben azt látjuk, hogy a gluténmentes termékek fogyasztása is előtérbe kerül. Én azt gondolom, hogy a magyar sütőipar ezeknek a kihívásoknak maximálisan meg tud felelni.

– mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Kisebb területen, több gabona termett

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás és a termőterületek ellenére is megfelelő minőségű és mennyiségű gabona áll a pékségek rendelkezésére, erről már a szaktárca helyettes államtitkára beszélt.

Bizonyos mértékben csökkent mind a gabonaterület, mind az olajos magvak területe, valójában mennyiségben ez nem jelentkezik, mert a termésátlagok nagyon jók voltak. Bőven elég búza, kukorica, árpa lesz ahhoz, hogy a hazai ellátás biztosított legyen és bőven jut exportra is emellett.

– emelte ki Tarpataki Tamás, agrárpiacért felelős helyettes államtitkár.  

Jöhetnek a hasonló rendezvények!

A Magyar Pékszövetség első alkalommal tartott közgyűlést Nyíregyházán. A városban eddig nem volt olyan, helyszín, ahol ilyen nagyszabású rendezvényt, ilyen körülmények mellett meg lehetett volna rendezni.

Ez egy nagyon nagy létszámú közgyűlés. Nem volt ilyen hotelünk mint a Hunguest Hotel Sóstó, mint ami megnyílt néhány héttel ezelőtt. Azt gondolom, azt remélem, hogy ez egy olyan folyamatot indít el, amivel eljutunk majd oda, mint a Pangea Hotel, ami tavaly nyitott meg és most első díjat nyert a szálloda kategóriában. Remélem, hogy ez a hotel is ilyen pályát fut be. Azt is remélem, hogy a pékszövetség pedig egy az egyben, vagy akár a tagjai külön-külön megszeretik Nyíregyházát, aki még nem ismerték eddig, akik pedig ismerték, azok gyakrabban jönnek majd vissza hozzánk.

– tette hozzá dr. Kovács Ferenc, polgármester.

A Magyar Pékszövetség tagjai két napon keresztül tanácskoztak Nyíregyházán. A rendezvényen 120 pékség, több mint 200 képviselője vett részt.

Kapcsolódó galéria

A Magyar Pékszövetség 2019. évi közgyűlése Nyíregyházán