Közgyűlés – Döntöttek a Spartacus szponzorálásáról, a parkolásról és a jégpályáról is

A nyári szünet után megtartotta első közgyűlését a nyíregyházi önkormányzat. Nem sikerült megkötni az új tömegközlekedési közszolgáltatási szerződést az ÉMKK-val, a tárgyalások folytatódnak, és a buszok továbbra is járnak a városban. A képviselők többek között döntöttek a Nyíregyháza Spartacus FC Kft. felnőtt férfi és női labdarúgó csapatának szponzorálásáról, valamint a parkolásról szóló rendelet módosításáról.


A napirendek tárgyalása előtt Nyíregyháza Emlékplakettjét vehette át Mokánszki Máté, a Blue Sharks kosárlabdázója, aki a debreceni U-18-as Európa Bajnokságon a győztes csapat tagja volt, és a torna legjobb játékosának is megválasztották.

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját Dr. Kovács Ferenc polgármester többek között egy jó hírrel is kiegészítette. A Gazdaságfejlesztési és innovációs Program keretében 992 millió forintot nyert a város, melyre csak gyógyhelyek pályázhattak. Az összeget teljes egészében Sóstógyógyfürdő fejlesztésére fordítják majd, a célokat később konkretizálják. A bejelentést követően a Nyíregyháza Önkormányzata és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. közötti közszolgáltatási szerződés megkötéséről szóló előterjesztés került napirendre. A korábbi szerződés június végén lejárt, az önkormányzat ezt megelőzően nyilvános pályázatot írt ki a szolgáltatás ellátására, de az eredménytelen volt. Ezért a város élve a törvényi lehetőséggel, a korábbi szolgáltatót közvetlenül bízta meg. Az új közszolgáltatási szerződés megkötésére viszont nem került sor, mert a finanszírozásban nem tudtak megegyezni a felek. A képviselők a város számára kedvezőbb szerződés tervezetet megszavazták, és felhatalmazták a polgármestert a tárgyalások folytatására. Az ÉMKK képviselője azt mondta, az egyezség megszületéséig továbbra is folyamatosan biztosítják a városi buszközlekedést.

Sporttámogatás és fejlesztés

A képviselők döntöttek arról is, hogy az önkormányzat a Nyíregyháza Spartacus FC Kft. felnőtt férfi és női labdarúgó csapatát a 2018/2019-es bajnoki évben is szponzorálja. A klub vezetésének kiemelt célkitűzése, hogy az idei bajnoki szezonhoz képest több fiatal, saját nevelésű, a városhoz, a megyéhez kötődő játékost építsen be, ezzel is öregbítve Nyíregyháza városának és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyének, valamint a Nyíregyháza Spartacus Footbal Clubnak és a Bozsik József Labdarúgó Akadémiának a hírnevét. A város a férfi csapatot bruttó 65 millió forinttal támogatja, a nőit pedig 1,5 millióval. Amennyiben a férfi csapat feljut az NB-I-be, ezen felül egyszeri 50 millió forintot is kaphatnak.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, a Szparinak fel kell jutnia az NB-I-be a teljes igényelt összegért, a támogatás mértékét a teljesítmény befolyásolja. Az alap támogatást havi részletekben kapják, amiről elszámolást is kell készíteniük. Az önkormányzat szeretné, ha Nyíregyházán újra NB-I-es mérkőzések lennének.

Jeszenszki András az MSZP önkormányzati képviselője szerint túlságosan erőltetett ma Magyarországon ennek az egy sportágnak a támogatottsága, nagyon sok esetben olyan beruházások történnek, ami nem indokolt a nézőközönség számarányát és az eredményességet tekintve. Érdemes lenne végig gondolni, hogy ilyen eredményesség mellett ekkora támogatást érdemes-e kifizetni.

Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője sajnálja, hogy a Szparinak most sem sikerült feljutni az NB-I-be, bár a korábbihoz képest jobb helyen zárták a bajnokságot. Bíznak benne, hogy egy-két szezon után visszajutnak a jól megérdemelt helyükre. Pozitívnak látja, hogy az utánpótlás nevelésből egyre több helyi fiatalt szerződtetnek.
A közgyűlés újabb pályázatot nyújt be a Nemzeti Ovi-Sport Programra. A korábbi pályázatok eredményeként 3 ütemben összesen 11 nyíregyházi óvoda területén jött létre az óvodások számára sportolásra alkalmas pálya. Most összesen 45 millió forintból újabb három óvodában szeretnének sportpályát építeni. A program közel 70 százalékának megfelelő mértékű, maximum bruttó 31,5 millió forintos támogatási összeget figyelembe véve, a megvalósításhoz szükséges bruttó 13,5 milliós saját forrást az önkormányzat a szükséges ütemben biztosítja.

Parkolás és büntetés

Napirendre került a parkolóhelyek létesítéséről, valamint fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása. A Bocskai utca 8. szám mellett közterületen található parkoló-csoport használatára korábban kötött megállapodás lejárt, ezért a parkoló-csoport elhelyezkedése miatt szükségessé vált, hogy átsorolják a kiemelt fizető zónába. A Hunyadi utca - Bujtos utca sarkán található területen július hónapban elindult a városi uszoda építése, ez a parkoló megszűnt, így törölték a rendeletből. Emellett pontosították az ellenőrzések következményeit is.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Abban az esetben, ha a gépjármű üzembentartója parkolásra jogosító érvényes bérlettel, automatából váltott érvényes jeggyel rendelkezik, de az az ellenőrzés során nem jól, vagy nem látható, és pótdíj kiszabására kerül sor, a bérlet, vagy érvényes jegy utólagos bemutatására van lehetőség 3 munkanapon belül az üzemeltető ügyfélszolgálatán. Az automatából váltott jegy érvényesnek tekinthető, ha azt a pótdíj kiszabást megelőzően váltották meg és a pótdíj kiszabás időpontjában érvényes, illetve amit a pótdíj kiszabás időpontját követő 5 percen belül váltottak meg. A kiemelt zónában váltott jegy a fentieken túl kizárólag akkor tekinthető érvényesnek, ha a jegyen a parkolót igénybe vevő jármű forgalmi rendszáma szerepel. Az utólagos bemutatásért díjat kell fizetni. Az előre váltott parkoló kártya, az árurakodás céljára megváltott bérlet, a háziorvos várakozási engedélyéhez kapcsolódó parkolóbérlet, a mozgáskorlátozott igazolvány és a rendszám nélküli bérlet utólagos bemutatására nincs lehetőség.

Jégpálya átadás és újabb pályázatok

A közgyűlés döntött a Szabolcsi Jégsport Egyesület által megvalósított, az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanon létesített fedett jégpálya térítés nélküli átadás - átvételéről és üzemeltetésbe adásáról. A jégpálya üzemeltetésével a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-t bízták meg azzal a feltétellel, hogy a Szabolcsi Jégsport Egyesület által megjelölt időpontokban, 15 éven keresztül, a klub utánpótlás edzéseire és mérkőzéseire a mindenkori pályadíjak tekintetében 50 százalékos kedvezményt biztosítson.

Az önkormányzata pályázatot nyújtott be az INTERREG EUROPE 4. felhívására „A Regionális innováció ösztönzése jobb E-Kormányzati szolgáltatásokon keresztül" címmel. A pályázat célja a helyi E-Kormány kezdeményezések támogatása, cselekvések és stratégiák révén információcsere és terjesztés, a jó gyakorlatok és a sikeres műszaki újítások az EU-partnerek tapasztalatai alapján. A projekt Nyíregyházára vonatkozó, 180 252 EUR összegű költségvetését figyelembe véve, a megvalósításhoz szükséges 9 013 EUR összegű saját forrást a költségvetési rendeletében, a szükséges ütemben biztosítja.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Elfogadták a „Városrészek többfunkciós közösségi tereinek komplex infrastrukturális fejlesztése" című pályázati programot is. A 268 millió forintos, önerőt nem igénylő pályázat segítségével a Kölyökvár és az Alvégesi Művelődési Ház felújítását, valamint a Robinson domb sportolási infrastruktúrájának kialakítását tervezik.

A napirendek tárgyalása során a képviselők egyetértettek azzal is, hogy a város csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat jövő évi fordulójához is. Ezzel esélyt teremtenek arra, hogy a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok is részt vehessenek a felsőoktatásban.


Szoboszlai Tibor