Középpontban a könyvtár
A Könyvtárosok Világnapja kapcsán a Nyíregyházi Televízió Szieszta Plusz műsorának vendége dr. Vaczóné Antal Erika volt. A biblioterapeuta-könyvtáros beavatta a nézőket a könyvtárak mindennapjaiba.

– A Könyvtárosok Világnapját két szervezet, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, valamint a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Egyesülete hozta létre, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárakban rejlő értékekre és a bekövetkezett funkcióváltozásokra – részletezte a Szieszta Plusz vendége.

 

A KÖNYVTÁR KÖZÖSSÉGI TÉRKÉNT IS FUNKCIONÁL

 

A műsorból kiderült, a könyvtár több annál, mint amennyinek sokan gondolják. Egyszerre információs központként, tudástárként és közösségi térként kell működnie az intézménynek. – A középiskolás korosztállyal kicsit bajban vagyunk, a kedvenc időtöltésük nem az olvasás, de sokszor a könyvtár megy el az iskolákba és viszi magával az információhullámot. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár számára eseménydús hónap az április, túl vagyunk a Költészet és Könyvtárosok Napján, hamarosan pedig a Helló Nyíregyháza! rendezvényre is kitelepszünk Könyvsziget keretében – mondta dr. Vaczóné Antal Erika, aki felhívta a  figyelmet a könyvtár egyéb foglalkozásaira is, főként a Kerekítőre, ahol mondókákat hallanak a kisbabák, ezzel is segítve a későbbi tanulást.

 

EGYRE NÉPSZERŰBB A BIBLIOTERÁPIA

 

A Szieszta Plusz vendége azonban nemcsak könyvtáros, biblioterapeuta is, erről faggatta a műsorvezető, Piszár Tünde. – Szó szerint könyvekkel való gyógyítást jelent a kifejezés, de a gyakorlatban ez egy kicsit másképp zajlik. Irodalmi művekkel próbáljuk a különböző krízishelyzeteket átélő embereket segíteni, a problémához választunk egy bizonyos művet, ahol hasonló szituácó áll fenn, így az olvasó belehelyezkedhet a szereplő bőrébe – tudhatták meg a nézők.

Farkas Fanni

(Fotó: internet)