Közeleg az adóbefizetési határidő – A napokban postázták az értesítéseket
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza Polgármesteri Hivatal Adóosztálya a napokban postázta a nyilvántartott adózók folyószámla egyenlegét tartalmazó 48.111 db értesítést a 2020. augusztus 07. napjáig beérkezett befizetések figyelembevételével. 2020. szeptember 15-ig lehet megfizetni – késedelmi pótlék nélkül – az építményadót, gépjárműadót, helyi iparűzési adóelőleget, vagy a tételes iparűzési adót. Az adót az adózónak adónként, kötelezettségenként a megfelelő számlára kell megfizetnie.

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya felhívja az adózók figyelmét arra, hogy 2020. évben – a koronavírus járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedéseket figyelembe véve - eltérő szabályok vonatkoznak a 2019. évi helyi iparűzési adóbevallás benyújtására és a végleges adófizetés határidejére, amely szeptember 30. napja, továbbá a 2020. szeptember 15-én esedékes adóelőleg fizetés összegére vonatkozóan, ha az adózó az iparűzési adóbevallását szeptember 15-éig nem nyújtja be.

A 2019. évi végleges adófizetésre él a szemberber 30-ai halasztás lehetősége. Az adóelőleg fizetés továbbra is változatlan határidőben 2020. szeptember 15-én lesz esedékes, függetlenül attól, hogy az adóbevallást az adózó 2020. szeptember 15-e előtt, vagy után teljesíti. Ha az adózó, az iparűzési adóbevallást a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első előlegrészlete esedékessége napjáig (általános esetben 2020. szeptember 15-ig) nem teljesíti, akkor ezen előlegrészlet esedékességekor az előző - korábban bevallott (2018. évi) - iparűzési adóelőleg-részlet összegét kell megfizetni (a naptári évvel azonos üzleti évet alkalmazó esetén a 2020. március 15-ig fizetendő előleget).

Nyíregyházán az Elektronikus Önkormányzati Portál /https://ohp-20.asp.lgov.hu/ minden adózó számára biztosítja az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezését és az adó befizetését. A szolgáltatás használatával adóügyeiben, elektronikus ügyintézési csatornán keresztül, – internetes bankkártyás fizetés lehetőséggel – ingyenesen fizethet.

Köszönjük, hogy az adókötelezettségek betartásával és adófizetésével hozzájárul Nyíregyháza Megyei Jogú város fejlődéséhez.

 

Forrás: Nyíregyháza MJV