Közeleg a stadionverseny napja! Még két hét van arra, hogy minden erejüket összeszedjék!

Közeleg a nap, amikor az extrém sportot kedvelők kivétel nélkül minden bizonnyal Nyíregyházára figyelnek majd, hiszen a helyi székhelyű Extreme Trail Hungary Sportegyesület Magyarországon elsőként stadionversenyt szervez július 4-én a szabolcsi megyeszékhelyen. Az esemény pedig nemcsak igazán extrémnek, hanem ezzel együtt látványosnak is ígérkezik… Benkő Róbert egyesületi taggal, a verseny egyik szervezőjével beszélgettünk.

 

Miben lesz más a stadionverseny a többi rendezvényetekhez képest?

-Újdonság lesz ez a verseny mindenki számára. Ezúttal nem a "megszokott" terepakadályfutó versenyt rendezzük meg, hanem egy gyors és technikás igazi OCR (Obstacle Course Running - Akadálypálya futás/verseny) pályát építünk. Európa nagy stadionjaiban többször szerveztek már hasonló eseményt. Egyesületünk elnöke Vitkai Elemér részt vett már Hollandiában és Angliában is hasonló megmérettetésen. Ez adta az ötletet, hogy felvesszük a repertoárunkba és a saját tapasztalatokat beépítve létrehozzuk ezt a versenyt városunk stadionjában. Úgy gondoljuk, ennek kiváló helyszíne lesz a Városi Stadion, ahol a verseny folyamatának nagy részét a lelátóról lehet majd követni. A kiírás szerint szakaszosan 10 percenként indítjuk majd a versenyzőket. Az akadályoknál ezúttal pályabírók fogják a sikeres teljesítést felügyelni. Sikertelen próbálkozás után a büntetés általában autógumival való guggolás lesz. A rendezvényünk az országos bajnokság részét is képezi. Az OCR kártyával rendelkezők a legelső futamokban fognak elindulni. Ezt követi majd a nyílt egyéni verseny, délután pedig a csapatverseny. A nemzetközi trendekhez igazodva korosztályokra bontva külön értékeljük majd a férfi, illetve női versenyzőket.

 

Mekkora távolságot járnak majd be a versenyzők?

-Ennél a versenynél nem is a távolság a fontos, mert nem lesz egybefüggő 200 méter, amit futással tölthet el a versenyző, hanem az akadályok. Egyébként magunk sem gondoltuk volna, hogy kerítésen belül meg tudjuk oldani a tervezett 4km-es táv kijelölését!


Milyen akadályok várhatók?

-A már megszokott akadályokon kívül ismét bővítjük a palettát egy-két újdonsággal. Igyekszünk változatosak lenni, és máshol nem látott feladatokat (legalábbis Magyarországon nem) megvalósítani. Mindig különleges az, ha a helyi adottságokat igénybe tudjuk venni és be tudjuk építeni az útvonalba. Pl. már megterveztük, hol van lehetőség kötélmászásra, vagy hol tudjuk 60-80 méteren keresztül kúsztatni a versenyzőket.

 

Hány főben limitáljátok a rendezvényt?

-A biztonságos szervezés érdekében 500 fő versenyzőt várunk az egyéni futamokba. A délutáni csapatversenyre 15 férfi, és 15 női csapatot várunk. Elengedhetetlen a gyerekek versenye. Számukra is építünk pályát, amit korosztályonként fognak teljesíteni.
 

Meddig lehet jelentkezni és kik nevezhetnek?

-Ezúttal is bárki jelentkezhet a versenyre nemtől és kortól függetlenül, hiszen mindenki megtalálhatja a neki való futamot. Egyáltalán nem teljesíthetetlenek az akadályok. Azonban kell hozzá egy kis ügyesség, erő, meg bátorság. Ilyenkor egy kicsit mindenki ki akar törni, és elsősorban saját magát szeretné legyőzni. A nyereményük egyébként egyedi fém emlékérem, valamint az egyesületi és a támogatók ajándékai lesznek.

 

Eddig milyen visszajelzéseket kaptatok?

-A terepakadályfutást kedvelő ismerőseink, sportbarátaink nagy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést. Nagy az érdeklődés, bízunk benne, hogy elérjük a kitűzött célunkat és telt házzal fogjuk lebonyolítani a versenyt. A rövid határidő miatt sok erőt meg kell mozgatni, hogy minél szélesebb körben meg tudjuk szólítani az embereket. Egy ilyen verseny sikeres szervezése elengedhetetlen a segítők nélkül. Körülbelül 60-70 fő az, aki részt vesz a háttérmunkában. Gondolok itt a pályabírókra, a regisztrációnál segítőkre, az érmeket osztókra, fotósokra. Várjuk a jelentkezését azoknak is, akik segítőként jönnének el a versenyre.

 

Regisztráció, és versenykiírás: www.extremetrail.hu.