Közel 900 versenyző vett részt az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Versenyen, amit Nyíregyházán rendeztek meg

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium által 14. alkalommal, Nyíregyházán 18. alkalommal meghirdetett Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Versenyre a 2023/2024-es tanévben 877 tanuló nevezett. (Az előző tanévben 853 nevező volt.)

A 7-10. osztályos tanulók részére meghirdetett verseny szükségességét és népszerűségét bizonyítja az évről-évre növekvő nevezők száma, illetve a versenyen résztvevő iskolák köre is folyamatosan bővül.

Ebben a tanévben a tehetséggondozó tanulmányi verseny két írásbeli fordulóból állt és 6 kategóriában mérték össze tudásukat a résztvevők. 9-10. osztályban a francia nyelvet első, illetve második idegen nyelvként tanuló diákok külön kategóriában neveztek.

Az I. fordulóra 2024. február 13-án került sor.  A versenyzők saját iskolájukban oldották meg a feladatokat. A tanulók a megoldásaikat egy kódlapon rögzítették, melyet az intézmények a versenyt követő napon postán juttattak el a versenyt szervező intézménybe, ahol a javítás történt.

Az I. fordulón elért pontszám alapján a 7-8. osztályosok közül az 1-6. helyezetteket díjazzuk.

A 9-10. osztályosoknál kategóriánként 25 versenyző (pontazonosság miatt 27-28 versenyző 1-1 kategóriában) jutott tovább a II. fordulóba, ahol a versenyzők szövegértés és megadott szempontok szerinti szövegalkotás feladatokat kaptak.

A II. forduló feladatsorát 2024. április 9-én oldották meg a versenyzők saját iskolájukban, melyet az intézmények eljuttattak az Eötvös Gyakorlóiskolába. A feladatsorok javítása és az eredmények összesítése után a 9-10. osztályosoknál kategóriánként az 1-10. helyezettek díjazására kerül sor. Az eredmények közzétételének határideje: 2024. április 30.

A francia nyelv népszerűsítése mellett a rendezvény célja a tehetséges tanulók felkutatása és számukra versenylehetőség biztosítása, a francia nyelvet tanuló diákok személyiségfejlesztése, készség- és képességfejlesztése, valamint a felkészítő tanárok tehetséggondozó munkájának segítése.

 

A díjazottak az oklevél mellett - a verseny támogatóinak köszönhetően - francia nyelvű jutalomkönyvet is átvehetnek. A díjakat postán juttatjuk el az ország különböző településein található intézményekbe.

A verseny támogatói: Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapesti Francia Intézet, Franciatanárok Magyarországi Egyesülete.

A verseny sikeréhez hozzájárulnak a feladatlapok készítői (nyugalmazott egyetemi oktatók és gimnáziumi tanárok), az Eötvös Gyakorlóiskola franciatanárai és az Idegen Nyelvi Szakmai Munkaközösség tagjai, akik a szervezésben és a feladatsorok javításában is nagy szerepet vállalnak.

forrás: Nagyné Mussó Judit, franciatanár - versenyszervező