Közel 30 éves az Onkoradiológiai Osztály – az indulásától kezdve európai színvonalú

1991-ben vették fel az első beteget a Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályára. Akkor 20 ágyon, 2 orvos, 1 fizikus és 8 nővér látta el a részlegre érkezőket, most közel 130 ággyal és majdnem 200 dolgozóval működik az osztály. Az eszközök és a dolgozók szakértelme a kezdetektől európai színvonalú volt.


1989-ben fogalmazódott meg a gondolata annak, hogy Nyíregyházán onkológiai ellátás induljon. A megyében élőknek Debrecenbe kellett utazniuk a kezelésre. 1991 őszén megkezdődött a lineáris gyorsító tervezőrendszerének telepítése és az eszköz bemérése, majd decemberben ellátták az első sugárterápiás beteget az osztályon. A Debreceni Klinikát is megelőzve, az ország első olyan vidéki kórháza lett a Jósa András Oktatókórház, ahol lineáris gyorsító is szolgálta a betegellátást. Ennek köszönhetően az osztály már indulása idején is modern eszközparkkal, európai színvonalon látta el a betegeket. 1997-ben 70-re bővült az ágyszám és megérkezett a második lineáris gyorsító Nyíregyházára. A fejlődés azóta is folyamatos.

 

- Most 70 ágy, 8 hospice ágy, 50 kúraágy, 2 lineáris gyorsító, afterloading készülék, 25 diplomás és 150 szakképzett dolgozó található az osztályon – mondta el dr. Erfán József, az Onkoradiológiai Osztály, osztályvezető főorvosa.

2007-től onkopszichológiai szolgálat segíti a betegeket és hozzátartozókat, 2015-től pedig a Tömbkórház Projekt részeként egy 9000 négyzetméteres új épülettömbbe költözhetett az osztály. A teljes géppark megújult, így a ma Magyarországon elérhető legmagasabb színvonalú onkológiai kezelések mindegyikének feltételei adottak lettek Nyíregyházán.

 

- Azért is jöttem ide, hogy a gratulációmat elmondjam és azt is, hogy az önkormányzat és a város a kórházat lehetőségei szerint mindig és mindenben segíti, azért, hogy a nyíregyházi és a megyei betegek, akik idejönnek, a legjobb kezelést kapják. A következő 25 évre is sok sikert kívánok Erfán főorvos úrnak és csapatának – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az osztály fennállásának közel három évtizede alatt több mint harmincezer beteget kezeltek, az esetszám pedig több milliósra tehető. 2017-ben a fekvő- és járóbeteg ellátásban kezeltek száma, illetve a sugárterápiában részesülők esetszáma 46.000 volt. Évente körülbelül 1400 új beteget látnak el a visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciensek mellett. Vannak olyan dolgozói az osztálynak, akik a kezdetektől, egészen napjainkig lelkesen, elhivatottan dolgoznak az Onkoradiológián.

 

További képekért kattintson a fotóra!

 

- Én szerelmese vagyok a hivatásomnak, de nyilván ehhez kell egy speciális mentalitás, mert voltak olyan dolgozóink, akik azért mentek vissza a röntgendiagnosztikára, mert mentálisan nem tudták feldolgozni ezt a beteganyagot, pedig nagyon sok szép oldala van ennek a területnek is, csak nyilván ezt meg kell találni – mondta el Vargáné Elischer Éva, az Onkoradiológiai Osztály részlegvezető sugárterápiás asszisztense.

 

A szakdolgozók munkáját a betegdiagnosztikában segíti az az új MR készülék is, amelyet 2017 decemberében adtak át, így már két MR áll a betegek rendelkezésére. Az osztály életében szintén nagy jelentőségű volt, hogy 2018-ban megkezdhette működését a Hospice részleg és szolgáltatás 8 ággyal, aminek fejlesztése a kórház tervei között szerepel a nagy igényre való tekintettel.

Kanócz Rita

(Fotó: Szarka Lajos)