Kötelező irodalom újragondolva, avagy Petőfi LEGO szemmel

Lezárult a Nyíregyházi Egyetem LEGO® Education Innovation Studio-jának első online térben rendezett versenye. A verseny a H-Didakt Kft. és a LEGO® Manufacturing Kft. együttműködésével valósult meg, és több mint száz tanuló nevezett és küldte el alkotásását ország minden területéről. 

A kialakult járványügyihelyzetre való tekintettel, első alkalommal az online térben rendezte meg a versenyt a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio-ja. A téma egy, az iskolában kötelező irodalmi mű bemutatása volt LEGO elemek felhasználásával. Számos csapat jelentkezett Abonytól Hódmezővásárhelyig, több mint 100 diák részvételével.  

A verseny szervezőinek célja az volt, hogy a pedagógusok által az oktatásban használt LEGO Education módszertan – amit a Nyíregyházi Egyetem trénerei segítségével már több száz pedagógus elsajátított – alkalmazhatóságát most az általános iskolai irodalom tananyagból vett műveken keresztül is megmutathassák. A tanulók egy, az évfolyamuknak megfelelő kötelező irodalmi művet vagy műrészletet választhattak, melyet LEGO elemek segítségével kellet bemutatniuk egyéni hangvétellel. A mondanivalót különböző, az általuk ismert videós és grafikai eszközökkel tovább színesíthették. 

A versenyen két korcsoportban díjazott a zsűri: I.korcsoport (3-4 évfolyam) győztese: Kockafalók csapat, Petőfi Sándor: Füstbement terv című versének feldolgozásával (Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanár: Takácsné Rajtik Piroska, dr. Kiss Gyula Tibor; résztvevő diákok: Gyureskó Dóra, Jánvári Zsombor, Kiss Boglárka, Kiss Petra Mariann). II. korcsoport (5-6 évfolyam) győztese: Petőfi Robotika Szakkör, 6/A osztály, Takács Mária: Sárkányölő Szent György legendája című művének feldolgozásával. (Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye, felkészítő tanár: Tári Péter Pál; résztvevő diákok: Ujj Péter, Pózer Aurél, Uri Levente, Orosz Péter). A győztesek értékes nyereményeket kaptak, de minden résztvevő diák oklevélben és kisebb ajándékban is részesült. 

A versenyről, az elkészült művekről, valamint a módszertanról és a jövőbeni versenytervekről további információt a LEGO Education Innovation Studio oldalán a www.leis.hu oldalon kaphatnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel az év folyamán további online versenyek szervezésére készülnek a Stúdió trénerei – osztották meg terveiket a versenysorozat szervezői. 

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem