Koszorúzással és megemlékezésekkel vette kezdetét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepe

 Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja, március 14-én, csütörtökön a város több emléktáblája előtti főhajtással és koszorúzással vette kezdetét. Az ünnepségsorozat első megemlékezésének helyszíne a márciusi ifjak egyike, Irányi Dániel Dózsa György utcai emléktáblája volt, ahol a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort.


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségsorozat március 14-én, csütörtökön emléktábla koszorúzásokkal vette kezdetét. Az első emlékünnepség résztvevői a márciusi ifjak egyike, Irányi Dániel emléktáblája előtt tisztelegve helyeztek el koszorúkat emlékezve a politikus, publicistára és mindazokra, akik áldozatot hoztak az ország függetlenségéért és szabadságáért. Az ünnepségen részt vevő dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte, a 1848/49-es forradalom és szabadságharc olyan kiemelkedő személyeket adott az országnak, akik később, a polgári Magyarország megteremtésében jelentős szerepet vállaltak.


„A 48/49-es forradalom és szabadságharc Európa akkori leghosszabb nemzeti megmozdulása volt, ahol egy addig nem független állam önálló hadsereget, közigazgatás és kormányt tudott alakítani és amelyben olyan kiemelkedő személyek születtek, akik a későbbiekben a polgári Magyarország megteremtésében jelentős szerepet vállaltak. Ilyen volt Irányi Dániel is, aki, bár nem itt született, de itt halt meg Nyíregyházán, és aki Kossuth igen jelentős harcostársa volt az emigrációban. Felvidéki kormánybiztos volt, aki az 1867 utáni politikai küzdelmekben nagyon jelentős szerepet vállalt”

– mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.


Az eseményt a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola tanulóinak műsora tette még ünnepélyesebbé, akik a városi- és megyei tisztségviselőkkel együtt koszorúztak és emlékeztek meg a jelentős történelmi esemény fontosságáról és annak hőséről. Az alpolgármester hangsúlyozta, ahogy az évek múlnak és új generációk lépnek elő, kiemelkedő fontossággal bír, hogy ápoljuk és továbbadjuk az 1848/49-es szabadságharc emlékét. Egyre távolabb kerülünk a forradalom és szabadságharc időpontjától, újabb és újabb generációk nőnek fel, akiknek el kell mondani, hogy illő és megemlékezendő azon magyar emberek emléke, akik valamikor a magyar szabadságért, a hazáért nagyon sokat tettek és áldoztak

– tette hozzá az alpolgármester.


A nap folyamán több megemlékezés és koszorúzás is volt a város különböző pontjain. A programsorozat részeként ünnepélyesen megkoszorúzták az Északi temető 1848-as sírkertjében található huszárok emlékműveit. Ezt követte Hatzel Márton emléktáblájának megkoszorúzása, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején a város polgármesteri tisztségét töltötte be. A tér testvére, Antal nevét is jegyzi, aki már 1824-től tagja volt a nyíregyházi tanácsnak. A Hatzel-testvérek nevét már az 1890-es évektől tér őrzi, emléküket pedig 1969-től egy emléktábla hirdeti. A mai nap megemlékezései a Petőfi téren értek véget. A városi ünnepséget március 15-én reggel 10 órától a Kossuth téren tartják.

 

Kapcsolódó galéria

Koszorúzás Irányi Dániel emléktáblájánál