Környezetvédelmi vetélkedő: a parlagfű magja akár 40 évig is csíraképes marad!

A Veritas Vállalkozók Egyesülete szervezésében, valamint a Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával, az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ és a Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály szakmai együttműködésével hívták életre idén is a parlagfűvel kapcsolatos ismereteket számon kérő, Ne Heverj Parlagon elnevezésű megyei tanulmányi versenyt a Megyeházán.

A parlagfű magja akár 40 évig is csíraképes marad! Többek között ezt és ehhez hasonló információkat is tudniuk kellett azoknak az általános és középiskolai diákoknak, akik részt vettek a Ne Heverj Parlagon elnevezésű megmérettetésen. Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója azt mondta:

Lassan már természetes, hogy 'nem dobálom el a papírzsebkendőt, vagy ha látunk egy szemetet, akkor lehajolunk érte és bedobjuk a kukába'. Legyen ugyanilyen természetes az is, hogyha látunk egy tő parlagfüvet, akkor lehajolunk és kihúzzuk. Talán ez egy kicsit utópisztikusnak tűnhet, de ha megpróbáljuk a gyerekeket ránevelni erre és már a legfiatalabbakkal kezdjük ennek a gondolatnak az 'átültetését', akkor sikereket érünk majd el.

A környezetvédelmi vetélkedőn elhangzott, a parlagfű-probléma jelentős a Kárpát-medencében; hazánkban is közérdekű az allergén gyomnövény elleni védekezés. Román István megyei kormánymegbízott kiemelte, a parlagfűvel fertőzött földterületek felderítésére idén is nagy hangsúlyt fektettek, nem egyszer volt légi felderítés is – drónokat és helikoptert is bevetettek a szakemberek.

Igen sok ellenőrzést folytattunk le – a cél nem a büntetés volt elsősorban, de ahol szükségeltetett, megtettük. 167 esetben szabtunk ki valamilyen bírságot és 128 esetben rendeltünk el kényszerkaszálást. Hozzá kell, hogy tegyem: a külterületekre vonatkozik a feladat- és hatáskörünk, belterületek esetén a jegyző az, aki intézkedési jogkörrel bír. Én azt gondolom, hogy az a figyelemfelhívó tevékenység, amit folytattunk a szezon előtt, sok tekintetben célba ért. De ahogy ezek a számok is mutatják, szükség van ellenőrzésre és szükség van hatékony fellépésre.

Jogszabálysértés esetén, ha valaki nem írtja a parlagfüvet, az adott terület nagyságától és annak fertőzöttségétől függően, 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet a kiróható növényvédelmi bírság.

Kapcsolódó galéria

Vetélkedő a parlagfűről