Körbetáncolják a Kárpát-medencét! Filmet forgatott a Szabolcs Néptáncegyüttes!

A Szabolcs Néptáncegyüttes is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely az összetartozás napjára készít kisfilmet.

Kárpát-medencei néptáncos produkciókat és helyi hagyományokat bemutató film készül a nemzeti összetartozás napjára. A táncosok kisfilmjeit május 20-ig várták a szervezők. Mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

A Szabolcs Néptáncegyüttes kis filmje Nyíregyháza azon helyszínein készült, melyek nagyon kedvesek és jelképesek számukra.

Helyszínek:

  • Geri-domb: A Szabadságbokor közelében álló Geri-domb (más néven Őr-halom) 14 méteres magasságával uralja a környéket, s abszolút értelemben is Nyíregyháza legmagasabb pontja.
  • A szerelmesek szigete: A tó medrét többször rendezték, s így jött létre a ma is látható sziget. Azt beszélik, hogy a szigeten egykor egy hangulatos vigadó állt, élő zenével, tánccal, ezért ott mulatott a fiatalság krémje.
  • Bujtosi tavak: Mesterséges úton keletkezett a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén.
  • Benczúr tér: A tér névadójának Benczúr Gyula festőművésznek a szobra Nyíregyháza egyik régi, patinás alkotása, amely a Jósa András Múzeum előtt áll.
  • Hősök tere: A tér déli részében áll az I. világháború emlékét őrző Hősök emlékműve (Kisfaludi Stróbl Zsigmond), melyet 1928-ban állítottak és ettől az időponttól nevezték a teret Hősök terének. Itt található a több mint 100 éves nyíregyházi villamos is.
  • Kossuth tér: A város főtere. 1842-ben a Városháza felépülése után a neve Városház tér volt. Bethlen Gyula szobrász készítette a Kossuth szobrot, melyet 1912-ben avattak fel, a szobor felállítása óta viseli Kossuth nevét a tér. A szoborral szemben állva a háttérben a Magyarok Nagyasszonya római katolikus székesegyház tornyai magasodnak.

Kapcsolódó galéria

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztetve kisfilmet forgatott a Szabolcs Néptáncegyüttes