Kora tavasz január végére

Szombat reggel főként a Dunántúlon és északon lehet párás, ködös az idő, mely a gyenge légmozgásnak köszönhetően, helyenként napközben is tartósan megmaradhat. Sokfelé lesz erősen felhős, borult az ég, naposabb időszakokra délen számíthatunk. Az esti órákban többfelé, leginkább az északi és a középső tájakon válhat nyirkossá, ködössé a levegő. A hajnalban -4, +3 fok várható, délután pedig 3-10 fokos tartományban alakulhat a csúcshőmérséklet. A déli, délnyugati területeken mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Vasárnap is többfelé indulhat párásan, ködösen a reggel, ezt követően pedig változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadékra nem kell számítani. Napközben északon, északnyugaton megélénkül a nyugati, délnyugati szél, melyet néhol erős lökések is kísérhetnek. Hajnalban csak helyenként fordulhat elő gyenge fagy, a legtöbb helyen 1-3 fok körüli minimum hőmérsékletek várhatóak. Délután 5 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kora tavaszias idővel indul a hét

Hétfőn a mérsékelt, helyenként megélénkülő nyugatias szélnek köszönhetően enyhe hajnalra kell készülni. Több helyen alakulhat 5-6 fok körül a legalacsonyabb hőmérséklet, fagyra nem kell számítani. A túlnyomóan napos, többfelé szeles időben kora tavaszra jellemző csúcshőmérsékleteket mérhetünk, 9-14 fokot mutathatnak a hőmérők. A sok napsütés mellett keleten az időnként megnövekvő felhőzetből kisebb eső, egy-egy zápor már előfordulhat a nap folyamán.

Enyhe hajnalok

Kedden enyhe, szeles időre van kilátás. Napközben többnyire a napsütésé lesz a főszerep, de helyenként megnövekedhet a felhőzet, melyből egy-egy zápor is előfordulhat. A nyugatias szél többfelé megerősödhet, helyenként viharossá is fokozódhat. Hajnalban a szeles északi, északnyugati területeken akár 7-9 fokos minimumok is előfordulhatnak, a szélcsendesebb tájakon pedig 0-5 fok valószínű. Délután 7-13 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A folytatásban egy hidegfront hozhat jelentősebb csapadékot és lehűlést.

 

Forrás: idokep.hu