Komplex szűrőprogram az egészségért
Komplex, ingyenes szűrővizsgálatot szervez a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság a 100 éves patika és dr. Agárdy Miklós háziorvos. Az egészségügyi felméréseket azoknak ajánlják a szakemberek, akik testük és lelkük épségéért tenni kívánnak.

Ingyenes szűrővizsgálat indul a Hatzel téri 100 éves patikában. A megelőző programsorozatot az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság támogatásával dr. Agárdy Miklós háziorvos és szakszemélyzete irányítja. Az általános égészégfelmerésre február 17-én, pénteken 10 és 18 óra között nem csak a háziorvos praxisába tartozó pácienseknek, hanem Nyíregyháza valamennyi lakójának lesz lehetősége. Az ingyenes vizsgálatokat érkezési sorrendben végzik a szakemberek. A szűrőprogram során több betegséget felderíthetnek az orvosok.

 

Az egyén szerepe fontos

 

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője azt mondta, a cél az, hogy a lakosságnak a figyelmét felhívják arra, hogy maguk tehetnek az egészségükért. Az egészségügy szereplői pedig lehetővé teszik azt, hogy a lakosság erre lehetőséget kapjon.

 

Csontsűrűség vizsgálat

 

Az ingyenes szűrőprogram február 24-én, pénteken folytatódik, amikor csontsűrűség vizsgálatot végeztethetnek azok, akik kíváncsiak állapotukra. Ehhez az alkaron végzett fájdalommentes felméréshez azonban előjegyzés szükséges. Az igényeket a 42/780-260- as telefonszámon éjjel-nappal várják az egészségügyi dolgozók. Ide elsősorban 50 év feletti nők és 60 feletti férfiak jelentkezését várják.

 

Érszűkület és pszichiátriai vizsgálat

 

Március 24-én, szintén előjegyzéssel, érszűkület vizsgálat lesz a Hatzel téri rendelőben. Ide szintén az ötvenedik életévüket betöltötteket, illetve a dohányosokat várják a szervezők. A programsorozat utolsó szűrése dr. Derkács Mária pszichiáter szakorvos vezetésével lesz április 21-én. Az önkitöltős teszthez előjegyzést kérnek az egészségügyi szakemberek. Ezekkel a megoldásokkal a szűrőprogramokat közel viszik lakossághoz az egészségtudatosság érdekében.

 

Példa a fiatalok előtt

 

A szervezők úgy vélik, ha az idősebb korosztály példát mutat azzal, hogy részt vesz a vizsgálatokon, a fiatalabbak is jobban odafigyelnek majd magukra. Ezt szolgálják többek között a Mozdulj Nyíregyháza! nem aktív korúaknak szervezett, megelőző mozgásprogramjai is.

ME.