Komoly betegségek múlhatnak azon, hogy mennyit mutat az óra

Az alvási szokásokban fontos szerepet játszik a megfelelő időszámítás, ugyanis az alvás természetes ingere a fény. A sötétben való ébredés az egész napi kedélyállapotra rányomhatja a bélyegét.


A nyugat-európai országok szerencsésebb helyzetben vannak, hiszen később megy le a Nap. Magyarországon korán sötétedik be – mondta Hermann Gábor telekommunikációs mérnök a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A magyarországi lakosság életmódját tekintve változékony munkarendben dolgozik, míg a felnőttek sokkal jobban tudnak alkalmazkodni az alvási szokásokhoz, addig az iskolába járó gyermekek számára egy fix időszámítás lenne az egészségesebb – fogalmazott Vida Zsuzsanna szomnológus és neurológus.

Az alvás természetes ingere a fény

A szakértő elmondta, a gyermekek alvási szokásaiban fontos szerepet játszik a megfelelő időszámítás, ugyanis az alvás természetes ingere a fény. A sötétben való ébredés az egész napi kedélyállapotukra rányomhatja a bélyegét. Sokkal kedvetlenebbek és nyűgösebbek lehetnek a gyermekek, nem beszélve arról, hogy ez az iskolai teljesítményüket is befolyásolhatja – mondta.

A statisztikai hivatal készített egy felmérést a lakossági ébrenlétről és az éves napkelte-napnyugta összehasonlításáról. Hermann Gábor a kutatás adatai alapján elmondta, a lakosság átlagos ébrenléte reggel 6 óra 30 perctől kezdődik és este 10 óráig tart.

Egy órás eltolás lenne a hasznos

Véleménye szerint az lenne a leghasznosabb, ha egy órával előre állítanánk az órákat, így akár szeptember közepéig világosabb lenne este 8 óra körül. Hasonló nyereséget lehetne elkönyvelni tavasszal is, mert az emberek több időt tölthetnének el világosban az iskola vagy a munkaidő után.

A téli és a nyári időszakban a nappali világosság időtartama csaknem 8 órát tér el. Hermann Gábor elmondta, azért jött létre az óraigazítás, hogy ezt a 8 órás különbséget valamilyen szinten igazítsa a két időszámítás között. Úgy véli, az igazítás nemcsak azért hasznos, mert jelentős energiamennyiséget tudunk vele megtakarítani, hanem azért is, mert több világos estét biztosít, és jó hatással van az emberek bioritmusára.

Forrás: hirado.hu

(Fotó: internet)