Kocsival jobban megéri jövőre
Jó hír azoknak, akik saját autójukkal járnak munkába, ugyanis januártól majdnem duplájával nő a munkába járás költségtérítése. Egész pontosan a jelenlegi 9 forint/kilométerről 15 forintra nő.

A munkáltató kötelezettsége meghatározott formában és mértékben megtéríteni munkavállaló munkába járásával kapcsolatban felmerült kiadásokat – többek között ezt is tartalmazza a Munka Törvénykönyve. Ugyanakkor a munkába járás és a heti hazautazás költségtérítésének részletszabályait a 39/2010 (II.26.) Korm.rendelet írja elő, amiben konkrét változás nem lesz. A módosítás a személyi jövedelemadó törvény 25. §-ában jelenik meg, mint munkába járáshoz kapcsolódó, jövedelemnek nem minősülő, vagyis adómentes költségtérítés mértéke – emlékeztet a munkajog.hu-n Dihen Lajosné.

Munkába járásnak minősül:

– egyrészt a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás,

– másrészt a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni.

További részletek a profit7.hu-n.

(Fotó: internet)