Kívül-belül megújult a görögkatolikus székesegyház, Szent Liturgián szentelik meg

Befejeződött a Szent Miklós-székesegyház felújítása. Nyíregyháza egyik ékessége kívül-belül új külsővel és megújult lelki és pasztorációs munkával várja a keresztény testvéreket, imádkozni vágyókat, vagy azokat, akik a vallásturizmus egyik felemelő állomásaként a templomba is ellátogatnak.

A székesegyházat a templom és a Nyíregyházi Egyházmegye védőszentjének, Csodatévő Szent Miklós püspöknek ünnepéhez kapcsolódóan december 9-én a 10.30-kor kezdődő Szent Liturgián szenteli meg Szocska A. Ábel megyéspüspök püspöktársaival.

A szertartás menete

A szertartásra a papság és az asszisztencia a püspökség épületéből (Bethlen Gábor u. 5., nagypostával szemben) vonulnak át. Maga a szentelés a hosszú, mintegy kétórás liturgia elején történik: az imádságokat követően a püspökök a templom négy égtáj felé elhelyezkedő falaira szentelt olajjal keresztet rajzolnak, azokat meghintik szenteltvízzel és megtömjénezik. Mindezek után veszi kezdetét a főpapi liturgia, melynek főcelebránsa és szónoka Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya lesz.

A szertartáson meghívott vendégként az ország minden területéről érkeznek: reményeink szerint jelen lesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a Nyíregyházi Egyházmegye papsága, az egyházmegye által fenntartott görögkatolikus intézmények vezetői, a püspökség munkatársai, az egyházközség hívei, valamint világi vezetők – országgyűlési képviselők, városi, önkormányzati vezetők, államtitkár.

Szent Miklós-díj

A szertartás végén – ahogyan immár néhány éve ilyenkor mindig – kiosztásra kerül az egyházmegye legrangosabb kitüntetése, a Szent Miklós-díj, melyet minden évben egy klerikus és egy laikus kap meg a Nyíregyházi Egyházmegyéért végzett elévülhetetlen munkájának és érdemeinek elismeréseként.

Szent Miklós-udvar

Az áldás után, a szertartást követően 13 órától veszi kezdetét az „igazi” Mikulást ünneplő, Csodatévő Szent Miklós lelkületét, a gyerekek vagy épp a felnőttek iránti elkötelezett, szolgáló szeretetet közvetítő rendezvény, a Szent Miklós udvara.Helyszíne a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium udvara, a templom körüli megújult tér, ahol színpadot is állítanak. A templomban interaktív templomtúra és templomi kincskeresés, odakint a Vidám Manók Együttes, meleg étel és ital, kézműves portékák, a görögkatolikus intézmények műsora és bemutatkozása várja az érdeklődőket.

A felújítási munkálatokról:

A székesegyház az elmúlt években kívül-belül teljesen átalakult. A templomot a járókelőktől elválasztó kerítést lebontották, kisebb teret alakítottak ki előtte. A liturgikus szolgálathoz szükséges sekrestyét kibővítették, olyan módon, hogy körbeöleli a szentélyt kívülről. A templom új homlokzati színezést kapott, új harang került a meglévő kettő mellé, a templom teljes tetőhéjazatát alumíniumlemezekre cserélték, új nyílászárók kerültek beszerelésre. A templom teljes elektromos hálózata megújult; gépészeti megújuláson esett át: már hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel rendelkezik. A templom teljes belső tere is más arcot mutat. A falakon új figurális és díszítő festés látható bizánci stílusban. Két kápolnát alakítottak ki: a Pócsi Szűzanya, valamint Csodatévő Szent Miklós tiszteletére. A baldachinos főoltárt és a mellékoltárokat restaurálták, új padok kerültek a templomhajóba. A felújítás 2019 év végén kezdődött. A belső festés két év alatt lett kész.