Kívánjon valamit ma este - Intenzív csillagzápor várható szombaton éjszaka

Kívánjon valamit ma este - Intenzív csillagzápor várható szombaton éjszaka

Ősszel sem maradunk meteorzápor nélkül. A csillagászok becslései szerint a Leonidák hétvégi csúcsán óránként tizenöt meteort is megfigyelhetünk. Ez a meteorraj azonban időnként nagy kitöréseket is produkál. 1833-ban például egy óra leforgása alatt mintegy 200 ezer hullócsillag tűnt fel az égen.

A Leonidák „szülőégiteste” az 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös. Az objektum 33 év alatt kerüli meg a Napot, keringése során pedig törmeléksávot hagy maga után. Mikor a Föld átkel ezen a törmelékcsíkon, az üstökösről levált részecskék találkoznak bolygónk légkörével, ilyenkor figyelhető meg a meteorhullás. A 55P/Tempel-Tuttle 1998-ban közelítette meg legutóbb a Földet, így most bolygónk az üstökös törmeléksávjának legkevésbé sűrű részén kel át.

Ha szombat éjszaka úgy döntünk, hogy hullócsillagokra vadászunk, érdemes olyan területet keresni, ahol kevesebb a mesterséges fény, mivel a fényszennyezés megnehezíti a meteorok észlelését. Bár az idén nem várható intenzív csillagzápor, derült idő esetén érdemes kilátogatni a szabadba kellően meleg öltözetben.


Forrás: hirado.hu