Kiváló a Tófürdő vízminősége – Minden héten végeznek méréseket
Fotó: Trifonov Éva

Ahogy minden hét elején, így most hétfőn is vízmintavétellel indult a reggel a Tófürdőn. Az idei évben végzett összes vízminta, köztük a legfrissebb július elsejei is kiváló vízminőséget mutat, így fürdőzésre tökéletesen alkalmas. Ezt pedig ki is használják a vendégek, hiszen ezen a hétvégén is rengetegen érkeztek a helyszínre.

 

Vízmintavétellel kezdődött a hétfő reggel a Tófürdőn. Májusban több hír megjelent a Tófürdő vízminőségét illetően egy kedvezőtlen besorolásról, ez azonban nem azt jelenti, hogy jelenleg a víz minősége kifogásolt. 2014 és 2024 májusa között összesen 53 alkalommal vettek vízmintát a Tófürdőből, melyek során mindössze 4 esetben volt a megengedett felső értéktől való eltérés. A többi 49 esetben az enterococcus szám jelentősen a megengedett érték alatt volt, tehát elmondható, hogy a nyíregyházi Tófürdő vízminősége az elmúlt 10 évben gyakorlatilag folyamatosan kiváló, ennek ellenére a 4 évre visszamenőlegesen történő átlagszámítás ezt a képet jelentősen rontja egy-egy kiugró érték miatt. Jelenleg hetente történik vízmintavétel, melyet egy akkreditált független laboratórium végez.

– Az idei évben elrendeltük azt, hogy hetente ellenőrizzük a vízminőséget és ez meg is történt. A mai napon is megtörtént a reggeli órákban. Ezeket az eredményeket közzétesszük a honlapunkon, illetve a fürdő bejáratánál. Örömmel tájékoztathatom a nyilvánosságot, hogy kifogástalan a Tófürdő vízminősége. Az idei évben végzett összes vízminta messze-messze a határértéken aluli, úgyhogy biztonságos a tó vize és örömmel ajánljuk a strandolóknak – mondta el a helyszínen Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

A legutóbbi július elsejei vizsgálat eredménye alapján a nyíregyházi Tófürdő vízminőségével kapcsolatban az illetékes hatóságok semmiféle kifogást nem találtak, a víz minősége kiváló, így az fürdőzésre tökéletesen alkalmas. A szezon kezdése előtt is nagy munka zajlott a Tófürdő területén, ugyanis frissítették és szélesítették a homokos plázs részt, megújultak a zöldfelületek, a számtalan évelő növény mellett közel 1000 tő egynyári virágot is elültettek és mobil szaunákat is telepítettek. A Tófürdő népszerűsége pedig töretlen, hiszen ezen a hétvégén is rengetegen látogattak el a helyszínre, a jegyárak pedig a tavalyi évhez képest nem változtak.

Kapcsolódó galéria

Vízminőség ellenőrzés a Tófürdőn