Kitárul a világ a Cantemus előtt – Irány New York!

A napokban szinte futótűzként terjedt a hír, hogy 2019 áprilisában New Yorkban lép fel a Cantemus, méghozzá nem is akárhol. A klasszikus zene templomában, a világszerte kiváló akusztikájáról ismert koncertkomplexumban, a Carnegie Hallban adnak majd koncertet. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018.09.28-i számában).


A megtisztelő felkérés ez esetben a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekartól jött.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Dénes, Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze, a Cantemus Kórus vezetője.

Mint hazánk nemzetközi viszonylatban is egyik legsikeresebb zenekarának, sok és jelentős koncertje van a világ minden táján. 2019 tavaszán két, Bartók-művekből álló projektet visznek el Hamburgba, Luxemburgba, Párizsba és New Yorkba. Erre a turnéra kérték fel a Cantemus Gyermekkart, hogy Bartók Béla műveit énekeljék a hangversenyeken.

Felejthetetlen élmény lesz

Mint megtudtuk, a Fesztiválzenekarnak nem ez volt az első felkérése a Cantemus irányába, hiszen 2015-ben a Pro Musica Leánykar az USA-ba utazhatott velük, hogy New Yorkban, San Franciscóban, West Palm Beach-en és Washingtonban adjanak koncerteket, de a zenekar Abu-Dzabiban (is) előadott Varázsfuvola előadására is három „cantemuszos” fiú utazott. Mi több, Mahler 3. szimfóniáját is felénekelte a Cantemus Gyermekkar a zenekarral, amit a világ egyik legrangosabb zenei magazinja, a Gramofon 2017-ben a TOP 10 listájára tett, illetve Mendelssohn Szentivánéji álom című művét ugyancsak a zenekarral rögzítette CD-re a Pro Musica Leánykar.

A New York-i fellépés a kóruscsalád életében is jelentős előrelépés, és a szerencsés utazók számára is biztosan felejthetetlen élményt nyújt majd ott, a Carnegie Hallban énekelni. Az utazó létszám várhatóan 40 fő lesz, de az sem kizárt, hogy az énekesek összetétele a helyszínekhez képest változik. Nem biztos, hogy a fesztiválzenekari projekt összes koncertjén ugyanazok az énekesek fognak szerepelni. Szeretnénk minél több kórustagnak lehetőséget adni.

 

Elsődleges, hogy a produkció professzionális legyen

Sok mindent figyelembe kell venni egy-egy külföldi turné énekeseinek összeállításának esetében, de általánosságban elmondható, hogy mindig az a fontos, hogy a külföldi és hazai közönség előtt megszólaló produkció professzionális legyen, és felejthetetlen élményt nyújtson. Ahogy Darázs Árpád karnagy mondta egykor: „Az erkölcsi megbízhatóság, a szakmai felkészültség, a mentális tényezők, a közösségben és a közösségért való létezés megtalálása és elfogadása az énekesek részéről”. Ezek a legfontosabb szempontok és feltételek.

 

Különleges hangversennyel készülnek

A kórusoknak egyre több a tennivalója itthon és külföldön is – tudtuk meg. Ez év végéig zömmel hazai fellépések várnak rájuk. A Cantemus Vegyeskarnak a Szolnoki, a Miskolci és a Budafoki Dohnányi Zenekarral lesznek koncertjei.

Szép számmal lesznek adventi hangversenyeink is, és az elmúlt évek hagyományos „Cantemus Karácsony” koncertek iránti szinte már kezelhetetlen érdeklődésnek köszönhetően úgy döntöttünk, hogy ezúttal december 22-én a Continental Arénában rendezünk egy várhatóan különleges hangversenyt, amire a jegyeket már október közepétől elkezdjük árusítani a Cantemus irodában és az interneten is.

– hangsúlyozta Szabó Dénes.

 

Szerző: Bruszel Dóra