Kiscsikóval bővült a Nyíregyházi Állatpark alpakacsapata

Kiscsikóval bővült a Nyíregyházi Állatpark immár 7 tagot számláló alpakacsapata. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével született csikó rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt.

 

A jelenleg 1 hónapos jövevény bátran követi a csapatot és ismerkedik a társas kifutó többi lakójával, a tapírokkal és kapibarákkal.

– Itt a tavasz, úgyhogy egyre több apróság születik itt, az állatpark harmincöt hektáros területén. Jelenleg az Andok-kalandok kifutórendszerében állunk, ahol az alpakacsalád legifjabb tagját tudjuk megtekinteni, hiszen most már egy hónapos a kis csődör. Alapvetően nagyon kevesen tudják, hogy az alpaka egy teveféle, egy Dél-Amerikában őshonos, háziasított állat, akit az inkák háziasítottak a 2–4. században, mégpedig a gyapja miatt, hiszen nagyon kívánatos gyapjúpulóvereket tudnak belőle készíteni. Sőt, annak idején az inka palástokat is ebből készítették – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Az Inka Birodalomban tehát különleges tiszteletben részesítették a fajt, gyapjából készült a királyi öltözék és számos vallási szertartásban is részt vett az úgynevezett „istenek ajándéka”. Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpakaállományának mintegy 99 százaléka. A Nyíregyházi Állatpark új jövevénye egy hónappal ezelőtt 8 kilogrammal született, és körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni.

– A vemhességi idő 11 és fél hónap volt, és mivel csődör csikóról van szó, 8 kilósan látta meg a napvilágot. Szép, masszív állat volt. Amit most is meg lehet figyelni, hogy a csapat állandóan védi, mindig körülötte sündörögnek, viszont a kicsi egyre kíváncsibb a külvilágra – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

A kis csődört és az alpakacsapatot – a tapírokkal és kapibarákkal egyetemben – a Nyíregyházi Állatpark Andok-kalandok kifutórendszerében tekinthetik meg a látogatók.