Kinek éri meg a first minute?
A hajós utazásokról szóló írásunkban tisztáztuk, hogy ott mit jelent a „last minute” fogalma. Bizonyos időszakokban kisebb a kereslet, emiatt már hetekkel hamarabb olcsóbban juthatunk hozzá a kabinokhoz. Hetekkel hamarabb? Igen. Máskor ez az állítás nem igaz.

Utazási rovatunk korábbi cikkéért kattintson az alábbi linkre.

                                                                                                     

                                                                                                      Rovatunk szakértője Jeszenszki Istvánné.

                                                                    Kérdéseikkel keressenek minket a következő e-mail címen: hautaznikeszul@gmail.com

A válság éveiben csökkenő kereslet nagyon sok last minute utazást eredményezett. Ehhez kicsit hozzászoktunk és hajlamosak vagyunk már májusban last minute ajánlatokat keresni a teljes szezonra. Előbb megváltozott a kereslet, a válság utáni évek tudatos tervezése nyomán pedig megváltozott a kínálat. Csökkent a charter járatok mennyisége, ezzel az eladható helyek száma. Az első két évben nagyon sokan lemaradtak az utazásról, mert számítottak az utolsó pillanatos foglalás lehetőségére. Egy-két kudarc után az ügyesebbek és a tudatosan tervezők elkezdtek előre gondolkodni. Egyre nagyobb jelentősége lett újra az elfeledett előfoglalási kedvezményeknek.

Mit jelent a last minute?

Ha last minute ajánlatot keresünk, az azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk akár másnap vagy 1-2 napon belül útnak indulni. Tehát az indulási időpont előtti „utolsó pillanat”-ban elérhető ajánlatokat nevezzük így. Nagyon sok ember tervezi úgy a nyaralását, hogy vadássza a last minute ajánlatokat és csak „leértékelt” árú utazást akar vásárolni.

Nehogy hoppon maradjunk!

Aki azt gondolja, hogy az utazási irodának az az érdeke, hogy eladjon minden helyet és az indulás előtti utolsó két hétben fél áron is odaadja majd, az pórul járhat. Az utolsó megmaradt helyek értékesítésének számos összetevője van és sok esetben drágább eladni az egyéb járulékos költségek felvállalásával, mint hagyni üresen ezeket a „székeket” a repülőn. Vagyis nem minden áron fogja értékesíteni az utazási iroda az utolsó helyeit. Ha mégis érdemes leakciózni, a kedvezmény mértéke úgy nő, ahogy közeledik az indulás napja.

[REKLAM]

De nem csak erről van szó. Az elmúlt két-három évben gyakran tapasztalható az, hogy valaki bemegy az irodába és a következő hétre nem tud foglalni, mert nincs hely. Ma az a trend, hogy bizonyos úti célokra az utazási irodák minden helyet értékesítenek már hetekkel az indulás előtt.

First minute = előfoglalási kedvezmény

Az utazásszervezők ezért előfoglalási kedvezményeket ajánlanak a tudatos vásárlóiknak.
A last minute mintájára megjelent a first minute fogalma. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy már januárban, februárban, márciusban lefoglalják a nyaralásaikat. A kedvezmény mértéke úgy csökken, ahogy közeledik az utazás időpontja.

Miért jó a first minute kedvezmény?

Ha előre ki tudjuk venni a szabadságunkat, tudjuk hová készülünk, konkrét elképzelésünk van a választott szállodáról, akkor ne késlekedjünk! Sok esetben a first minute kedvezmény akár 10–30 százalék is lehet, vagyis több mint egy last minute kedvezmény, de a lényeg, hogy a szezon elején még a teljes készlet elérhető és válogathatunk. Nem kell kompromisszumot kötni, bármely időpontot választhatjuk bármelyik szállodában, vagyis a kedvünkre való nyaralást kapjuk meg akciós áron.

Kinek jó a last minute?

Az ilyen utazásra azoknak érdemes várni, akiknek rugalmas az időbeosztásuk és az úti cél sem elsődleges szempont. Akinek minden mindegy, annak elő- és utószezonban érdemes vadászni, hogy lecsaphasson a legjobb ajánlatokra, de az eredmény nem garantált. Főszezonban nem biztos, hogy érdemes kivárni.

[REKLAM]

Éppen ezen a hétvégén, március 3. és 6. között szervezik meg Budapesten az utazási kiállítást.
Keressék fel a vásárt, tájékozódjanak az idei trendekről! Igazán szép hétvégi program akár gondolatban is átadni magunkat az utazás élményének. Akik nem jutnak el, a vidéki utazási irodákban is elérhetik a speciális vásári kedvezményeket.

(Fotó: internet)