Kilájkolta a gyõzelmet a Kelet Brass Band

Az utcazenélésbõl a nagyszínpadra vágynak a részben nyíregyházi muzsikusok. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 6-i számában.)


Képzeljenek el megszólalni három trombitát, 2 harsonát, szaxofont, tubát és dobot, ami mellé ráadásul még színpadi show-elemek is társulnak. Persze, a siker sohasem marad el: a táncoló lábakon és az õrült tapsokon kívül szerencsére szakmai sikerekbõl is bõven kijut a nyíregyháziakból is verbuválódott Kelet Brass Band formációnak. Legutóbb Egerben lájkolták ki maguknak, hogy felállhassanak a dobogó legfelsõ fokára.

A sikert sikerre halmozza a 2016-ban alakult Kelet Brass Band formáció, akik a mai modern slágereket és örökzöldeket (a rocktól a technóig, Korda Gyuritól a Tankcsapdáig) fúvós, illetve ütõs hangszerekkel adják elõ. Legutóbb ráadásul két utcazenei fesztivált is megnyertek. Tokaj után most Egerben diadalmaskodtak, ahol a közönségdíj mellett a szakma is õket ismerte el a legjobbnak.

 

Jártak a kezek, s a lábak

 

– Tavaly is megmérettettük már magunkat Egerben, de ott csak a másodikok lettünk. Azóta már indultunk a Ceglédi és a Tokaji Utcazene Fesztiválon is, szerencsére mindegyiket megnyertük, és most végre Egerben is sikerült diadalmaskodnunk. Nagyon jól fogadja a közönség a dalainkat. Az elsõ tíz percben mindig furcsállják egy kicsit a stílust, amit képviselünk, de aztán nem kell negyed óra és elindulnak a kezek, meg a lábak. A végére mindig nagyon jó hangulatú koncert kerekedik ki. Már tavaly is sok fellépésünk volt, idén sem panaszkodhatunk – hangsúlyozta Varga Gábor, a Kelet Brass Band tagja.

 

Öt napon keresztül zenéltek

 

– Tavaly csak ezüstérmet kaptunk Egerben, de most a miénk lett az arany-, illetve a közönségdíj is – vette át a szót Csomós János, aki szintén a formáció tagja. – Ez azt jelenti, hogy több mint 1300 like érmét sikerült begyûjtenünk. Nem volt egyszerû, hiszen öt napon keresztül folyamatosan zenéltünk. Végül a szakma elismerését is kivívtuk, sõt, az átiratainkat is megdicsérték, amit egyébként Koi Gergõ, az együttesünk vezetõje készít. Az õ munkáját úgy kell elképzelni, hogy otthon ül és hallgatja a slágereket. Ezt teszi addig, amíg az összes akkordot és harmóniát le nem tudja másolni, amibõl végül készít egy átiratot trombitára, harsonára, szaxofonra, tubára és többek között dobra.

 

A Beatrice után is léptek már fel

 

– Nagyon fontosak számunkra a visszajelzések, ezért is számít nekünk sokat az egri közönségdíj. Mi a koncertjeinket mindig kibõvítjük show-elemekkel is és megpróbálunk beépülni a közönségbe. Tavaly léptünk már fel a Beatrice után, rendszeres visszajárók vagyunk a debreceni Roncs bárban, de zenéltünk már a Budapest Parkban a Punnany Massif zenekar elõtt is. A jövõben megpróbálunk sok fellépésnek eleget tenni, sokat fejlõdni és kinõni az utcazene jelzõt. Nagyszínpadon akarunk játszani, ami szerencsére hamarosan újra meg fog valósulni, hiszen fellépünk a Campus Fesztiválon is.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)