Kiállítás nyílt a tokaji borról – Megújult a tarcali Királyi Koronauradalmi Borház

Megújult a tarcali Királyi Koronauradalmi Borház, az épületben pedig megnyílt a tokaji bor, Tokaj-Hegyalja és Tarcal történetét bemutató kiállítás. A beruházást a Világörökségi helyszínek fejlesztése Tokaj-Hegyalján című projekt keretein belül valósították meg azzal a céllal, hogy a jövőben ez a régió legyen az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai desztinációja.

Évekkel ezelőtt még teljesen máshogy nézett ki a tarcali Királyi Koronauradalmi Borház, ma már egy más arcát mutatja a 250 éves épület. A műemléki védettségű borház a korhű felújítás után egy többfunkciós turisztikai intézménnyé vált. A földszinten egy rendezvénytermet alakítottak ki.

Hiánypótló kiállítás

Üdvözlöm kegyelmedet, ki eme pompás településen, Tarcalon kíván megpihenni” – maga Rákóczi köszönti a látogatókat. Az épületben megnyílt egy hiánypótló kiállítás, amely a világhírű tokaji bor és Tarcal egykori mezőváros történetének évszázadait, valamint a tokaj-hegyaljai borvidék fordulatokban gazdag történelmét mutatja be. A látogatók megismerhetik többek között a tokaji bor diplomáciában betöltött szerepét, az üveggyártást és a boroscímkék történetét is.

Szüretelőházból turisztikai épület

Az épület korábban szüretelőházként funkcionált, a birtokhoz tartozó szőlőt itt dolgozták fel.

Ahol most állunk, itt voltak a prések, még vannak filmfelvételek is az 1920-as évekből, ahol itt dolgozzák fel a szőlőt, itt préselték, ide érkezett be a szőlő és négy hosszú pinceág van, négy hetven méteres pinceág, tehát hatalmas pince és ott folyt az erjesztés, az érlelés, úgyhogy ennek épült. A fenti részen pedig szolgálati lakások, iroda volt” – nyilatkozta dr. Kovács Tibor, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetője.

A régi felvételekből egy-egy részletet a kiállítás részeként is láthatnak az érdeklődők. Tarcal a Tokaji Borvidék egyik legjelentősebb települése, Tokaj-Hegyalja pedig több mint 20 éve a világörökség része.

Milliárdos beruházások

Az elmúlt években rengeteg beruházás történt ezen a környéken, összesen 10 helyszínen.

Tokaj-Hegyalja 27 településből áll, de ezen belül van még egy magterületi lehatárolás és így most ebben a projektben, ami 3,5 milliárd forint összértékű, ezeken a magterületen lévő településeknek a történelmi szempontból, illetve turisztikai szempontból értékes épületeit, templomokat, kastélyokat, illetve olyan belvárosi, belterületi utcaszakaszokat újítottunk meg, amelyek kiemelt idegenforgalmi érdeklődésre tarthatnak számot” – mondta a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, Dévald István.

A fejlesztések célja, hogy Tokaj-Hegyalja az ország harmadik legvonzóbb turisztikai desztinációjává váljon. Finom borok, tartalmas kiállítások és történelmi helyszínek – ezek most már mind adottak a régióban.

 

riporter: Nagy Boglárka

operatőr: Tudja Zsolt

vágó: Rutkai Áron