Magasan és mélyen – Börcsök Attila grafikái a Városi Galériában
Fotó: Szarka Lajos

Börcsök Attila, egykori nyíregyházi főiskolás Magasan-mélyen című tárlatát láthatják a Városi Galériában február 27-ig. A cím a grafikai nyomtatás technikájára utal. A Debreceni Művészeti Szakgimnázium művésztanára kiállítását Szepessy Béla nyitotta meg. 

A múzsa, az angyalok, az alma, a himnusz, a toronyőr és a többi – fekete-fehér grafikák sorjáznak a Városi Galéria emeleti kiállítótermeiben. Az egykori nyíregyházi főiskolás mestere Szepessy Béla grafikusművész volt. Tagadhatatlan.

Büszke vagyok rá – fogalmazott Börcsök Attila. Nyilván hatott rám. Először a főiskola idején, majd a barátság évei jöttek és a művésztelepek. Mindez megtisztelő, és az alkalom is itt a Pál Gyula Teremben.

Börcsök Attila grafikusművész kiemelte:

Hatunk egymásra, ez biztos. A kézművesség, a magas szintű technikai képzettség és megmunkálása az anyagoknak, ez közös vonás lehet. Valószínűleg a sok együtt töltött év, és az a fajta tisztelet Béla iránt és a munkássága iránt is, ami belénk ivódott, és egyértelműen látszódik, hiszen mi vagyunk, és a munkáink persze minket tükröznek. 

A mesék, a magyarság története, aztán impressziók vagy a család adja a témákat. Órákon, napokon, heteken át való rajz. Általában fekete-fehér. Nincs benne szürrealizmus. Csupa valóság. A virtuózitás persze megjelenhet a technikában és az bőven elég. A kiállítás címe, a Magasan-mélyen arra utal, hogy magas és mélynyomású grafikai eljárással készíti a képeket, de van, amikor keveri a kettőt.

Ez egy olyan belülről jövő késztetés, ami nemhogy minden nap, minden percben előbukkan és alkotásra ösztönöz. Virtuozitás ugye az megjelenhet technikában is, és az bőven elég.

- nyilatkozta Börcsök Attila.

Tanár úr? Művész úr? Mindkét pálya hat a másikra. Tehetséges gyerekekkel foglalkozik a Debreceni Művészeti Szakgimnáziumban. Könyvillusztrátorként indult, kisgrafikákat, főképp ex-libriseket készített, tagja több hazai és nemzetközi alkotótelepnek.

Szepessy Béla grafikusművész azt is hozzátette:

A körülbelül 50 éves nyíregyházi Rajz Tanszék ha nem is ontja a művészeket, de elmondható, hogy nagyon sok képzőművész került ki az intézet szárnyai alól. Ezek között elég sok Munkácsy–díjas, nemzetközileg elismert művész is akad. Ez azt mutatja, hogy ez az alma mater nem is olyan rossz ebből a szempontból, azt is mondhatnám, hogy megüti vagy meg is haladja az országos szintet ebből a szempontból.

A hivatásos képzőművészek száma is 100 fölött van a nyíregyházi Rajz Tanszéken, pedig nem művészképző, hanem tanárképző, illetve művészetközvetítők tanodája. Persze a kettő nem zárja ki egymást. Ez a két hivatás kéz a kézben jár Börcsök Attila esetében is. Aktív alkotó, ugyanakkor hatékony a tanári pályán is. Ezekből a nívós műhelyekből szerencsére olyan fiatalok kerülnek ki, akik hatnak a  mindennapi környezeti kultúrára, városépítésre és városszépítésre.

Börcsök Attila, debreceni grafikusművész kiállítását február 27-ig láthatják az érdeklődők a Nyíregyházi Városi Galériában.

Kapcsolódó galéria

Börcsök Attila grafikusművész kiállítása