Átutazók a könyvtárban – 13 alkotó munkáiból nyílt kiállítás

Sok éves hagyomány szerint idén is megnyílt december elején az Átutazók Művészeti Egyesület tagjainak kiállítása. Ezúttal 13 alkotó – köztük négy gyermek –, festők, grafikusok, mandalakészítő és fotósok munkái várják a látogatókat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében december 30-ig.

A tenger egymás mellett sok folyó – ezzel a címmel hirdették meg a 2019-es kiállítást az Átutazók. Ők, akik a Földet ideiglenes váróteremnek tekintik. 

Mihálka György képzőművész szerkesztőségünknek elmondta:

Olyan dolgokat fejezünk ki, ami túlmutat az anyagi világon. Spirituális, mint az élet minden pillanata. Bárki bárhogy gondolkodik, az spirituális, tehát minden ember spirituális életet él. A tudatosság a kulcs.

Most egy olyan korban élünk, amikor a csendéletnek nincs már valós tartalma. Olyan témákat kell festeni, melyek túlmutatnak az anyagi világon, fogalmazott a művész.

Ne a tiltások, a 10 parancsolat miatt legyen jó az ember, hanem alakítsa ki a maga belső szeretetkódexét. Törekedjen a tökéletességre és közben váljon tudatossá minden gondolata, minden cselekedete! Itt vannak a gyerekek, akik még jók és tudatosak, nem rontotta el őket a világ.

De mit takar a cím? A tenger egymás mellett sok folyó.

Ez egy kép, amit az ember megpróbál elképzeni, hogy kis csövekként egymás mellett vannak, és nem olvadnak egymásba. Ez a fajta szeretet-gondolkodásmód, hogy a tenger miért nem olvad egymásba, és miért válnak szét folyókra, ez a 20-21. század nagyon erős tanítása, amit individumnak lehet nevezni. Ez az elkülönülés.

– tette hozzá Mihálka György.

Hogy is vagyok mástól másabb, hogyan tudok a másik embertől elkülönülni. Az azonosságtudat a spirituális gondolkodás kulcsa – véli a művész. Megtalálni a közös nevezőt.

Bár pozitív értelemben is felfoghatjuk a művészetben az individualizmust, hiszen mindenkinek meg kell a saját stílusát, egyediségét és útját találni. Nem lehetnek hierarchikus utak, egymás mellett kell állnunk, különben olyan, mintha a bolondok bolygóján üldögélnénk.

Mihálka György egy sorozatban festette meg a bölcseket, a végtelen utazókat, akik az élet hosszú láncolatát élik. A karma szerint százszor vagy ezerszer is megszületnek a Földre, mindig itt hagyják a testüket, hogy aztán valódi életet élhessenek.